Državni projekti stoje, a konzultant broji novce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nije nikakva tajna da većina državnih agencija i zavoda, umjesto da su u funkciji pomaganja investicija i pojednostavljivanju birokratskih procedura, postoji samo radi zapošljavanja podobnih kadrova. Jedan od planova kojim se barem deklarativno željelo podignuti investicije i ulaganja na višu razinu, što je prvotno opravdavalo postojanje nekih državnih agencija, bio je model javno-privatnog partnerstva (JPP). Kako bi upravo na konkretnom primjeru JPP-a procijenili učinkovitost i brzinu rada državnih agencija ili zavoda istražili smo aktivnosti jednog od njih – Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI). Može se zaključiti da je od bučno najavljivanih projekata JPP-a zasad ostala samo brojna dokumentacija i računi koje je ta državna agencija platila privatnoj zagrebačkoj firmi koja je umjesto nje obavljala određene poslove. Rezultati JPP-a su nakon tri godine izostali, a u ovim projektima angažirane državne agencije demonstrirale su svoju neučinkovitost.

Strogo birokratizirano

Krenimo redom. U 2012. Vlada je donijela Okvirni program primjene projekata JPP-a u kojem su zbirno popisani svi projekti – od onih iz sektora školstva, preko zdravstva do kulture – koji će se realizirati po tom modelu. Program je zamišljen tako da privatni partner na sebe preuzme obvezu financiranja, projektiranja, građenja i održavanja objekata na razdoblje od naprimjer 25 godina, a zauzvrat javni partner, uglavnom je riječ o ministarstvima, plaća odgovarajuću godišnju naknadu iz koje pak privatni partner isplaćuje investiciju.

Naravno, kako bi posao bio strogo birokratiziran i usporen na već poznati hrvatski način, svaki potencijalni projekt JPP-a morala je odobriti Agencija za JPP čije je poslove zbog neučinkovitosti otprije mjesec dana formalno preuzela jedna druga državna agencija. Ovog puta s imenom Agencija za investicije i konkurentnost.

Početkom 2012., iste godine u kojoj je Vlada donijela Okvirni program primjene projekata JPP-a, osnovan je i Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI), državna agencija koja je na sebe preuzela ulogu pripreme, ugovaranja i nadzora realizacije svih JPP projekata. Stvar funkcionira tako da su klijenti CEI-a tijela državne uprave – ili ministarstva sama ili ministarstva u suradnji sa županijama i gradovima – koja ukoliko određeni projekt namjeravaju realizirati kao JPP po Zakonu o CEI-u moraju tražiti usluge CEI-a. CEI u tom slučaju s konkretnim ministarstvom, županijom ili gradom sklapa ugovor kojim se regulira da će CEI izraditi svu potrebnu dokumentaciju te zastupati nadležno ministarstvo kao nositelja projekta u pripremi i ugovaranju konkretnog projekta, a za što odgovarajuće ministarstvo CEI-u plaća naknadu. Međutim, kako CEI nema kapacitete da navedene poslove obavlja samostalno, može i mora izabrati savjetnike. (Robert FRANK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter