Državne potpore potpast će pod Ministarstvo financija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) više se neće baviti državnim potporama - taj će posao u potpunosti prijeći u ruke Ministarstva financija. Već ranije, odnosno s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, prestala je najvažnija ovlast AZTN-a: odobravanje i nadziranje potpora, koja je prešla u ruke Europske komisije. Tada je, izmjenama Zakona o državnim potporama, Vlada ipak odlučila da Agencija sačuva savjetodavnu ulogu, ne bi li pomogla državnim tijelima, davateljima potpora, da bolje pripreme svoje prijedloge prije slanja Europskoj komisiji.

Međutim, po novom zakonu koji se priprema u Ministarstvu financija AZTN bi se sasvim prestao baviti potporama i njegov bi se rad sveo isključivo na tržišno natjecanje.

Je li Ministarstvo financija odlučilo "zaobići" AZTN samo zato da bi se na jednom mjestu objedinili svi poslovi koji se tiču državnih potpora i to, što je logično, u tijelu koje nadzire i proračun iz kojeg se te potpore isplaćuju, ili su to učinili i zato što u AZTN-u vide "prepreku" kad je dodjela potpora u pitanju, nitko u ostalim resorima ne želi govoriti.

U samom AZTN-u nismo uspjeli doznati jesu li oni sudjelovali u kreiranju zakona, slažu li se s promjenama, već su na naša pitanja odgovorili tek se obratimo Ministarstvu financija, koje je nadležno i za provedbu i za izmjenu zakona.

Uz objašnjenje da EU ne propisuje koji se model mora odabrati, jer dio zemalja ima i neovisnu agenciju, a dio poslove odrađuje u ministarstvima financija, svoju je suglasnost na plan izmjena zakona dalo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, doznaje se na Zrinjevcu.

Dvoje ministra reklo nam je neslužbeno da bi oni načelno voljeli da posao odobravanja milijardi kuna državnih potpora ipak i dalje, barem kroz savjetodavnu ulogu, ostane u Agenciji, ali ističu da iz kontakata s tom institucijom nisu stekli dojam da bi se trebali za to zalagati pa će se suglasiti sa zakonskim izmjenama jer su one u skladu s europskim pravilima.

Dugogodišnja šefica AZTN-a Olgica Spevec napominje, pak, da ni Agencija danas, a ni Ministarstvo financija sutra, nemaju nadležnost za kontrolu potpora jer je to isključivo posao Europske komisije. To znači da je konačna ocjena na Komisiji, kao i mogućnost da se naredi povrat potpore ako je ona dana protivno pravilima, napominje Spevec. Dodaje da tu autoritet ministra koji je dao "zeleno svjetlo" na neku potporu koju Komisija kasnije ne odobri ili naredi povrat nije ništa veći od autoriteta predsjednika Vijeća AZTN-a. (I. FRLAN, J. MARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter