Državne obveznice odmah

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nema razloga da Vlada ceka sljedecu godinu kako bi gradanima ponudila kupnju državne obveznice, vec sada je pravo vrijeme za to i trebala bi to uciniti ove godine. Tako mogucnost izdavanja državne obveznice koja bi se na kušnju ponudila gradanima komentira analiticar Damir Novotny koji ne vidi razloga da Vlada o tome razmišlja 2013. godine kao što je to najavio ministar financija Slavko Linic.

- Ideja da država gradanima ponudi kupnju obveznica je odlicna i ne znam zašto se na to dosad nije odlucio nijedan ministar financija, niti jedna Vlada u Hrvatskoj, ne znam što se cekalo 20 godina. To je europska praksa, a posebice je razvijena u SAD-u, narocito u kriznim vremenima. Vec sada je pravi trenutak jer ipak postoji odredeni entuzijazam i povjerenje kad je u pitanju nova Vlada, napominje Novotny.

Vlada bi gradanima, misli on, za prvi put trebala ponuditi kupnju obveznice vrijedne i do pet milijardi kuna. Što se tice sigurnosti i povjerenja u državne financije, radi cega je plan cekati barem do sljedece godine, Novotny istice da sigurnijeg ulaganja od onoga u državnu obveznicu nema.

- Hrvatski gradani uz štednju u bankama, imaju oko sto milijardi kuna uloženih u investicijske fondove i to je njihovo ulaganje izgubilo na vrijednosti. Ulaganje u državne obveznice je sigurno, jer država za razliku od banke ne može bankrotirati, istice prednosti kupnje državne obveznice Novotny. Napominje da se ni banke ne bi trebale osjecati ugroženo takvim potezom Vlade jer bi se obveznica mogla kupovati preko njih, gradani bi umjesto novca u banke pohranili obveznice, a uz to država bi prikupljenim novcem mogla vratiti dio kredita bankama, pa bi one, ako im je to namjera, mogle dalje kreditirati gospodarstvo.

Oživljavanje tržišta kapitala kao dobru posljedicu izdavanja obveznica koje bi uglavnom kupovali gradani istice pak analiticar Splitske banke Zdeslav Šantic, ali on smatra da bi se s takvim izdavanjem ipak trebalo pricekati dok se ne stabiliziraju javne financije i dok se ne vidi što ce biti s hrvatskim kreditnim rejtingom. (J. MARIC/Novi list)

Šantic: Interes ce ovisiti o prinosu

Interes za takav vrijednosni papir ovisit ce, napominje Šantic, o tome koliki ce biti prinos na tu državnu obveznicu.
- Gradani u bankama orocavaju štednju na najviše godinu dana, prava su rijetkost dugorocnija orocenja, a obveznica bi ipak bila na razdoblje od tri, pet ili deset godina. Gradani bi morali, ako na tako dugo razdoblje polažu svoj novac biti uvjereni i da ce to osjetiti kroz zaradu, rekao nam je Šantic.


Podijeli: Facebook Twiter