Državne njive u Istri nezbrinute?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Istarskoj županiji od 10 gradova i 31 opcine u Istri samo je 8 gradova i 9 opcina vec donijelo programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države i raspisalo natjecaje temeljem njih. Receno je to danas na pazinskom sastanku o primjeni Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Po novom zakonu, koji stupa na snagu pocetkom sljedece godine, sustav potpora u poljoprivredi neposredno se vezuje uz zemljište pa ako se na vrijeme ne riješe programi i ne provedu natjecaji u cijeloj bi državi oko 100.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta moglo bi ostati izvan sustava potpora, odnosno deseci milijuna kuna potencijalnih potpora nece doci do korisnika.

Maksimalne potpore po novom sustavu iznosit ce 2.055 kuna po hektaru, a najniže, one za pašnjake, 702 kune po hektaru. Pravo na potporu po osnovi zemljišta postaje trajno za one koji na vrijeme provedu potrebnu proceduru.

U Istarskoj županiji postoji ukupno 23.400 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, od cega je svega 3.300 hektara "zbrinuto" kroz natjecaje provedene na osnovu programa raspolaganja, i to u 27 jedinica lokalne samouprave.

Još se 2.700 hektara u Istri koristi na osnovu tzv. potvrda, kojima je zemljište davano u privremeni zakup na osnovu negdašnjeg clanka 13 iz jedne od ranijih verzija ovog zakona, no te se potvrde novim zakonom stavljaju van snage pa za to zemljište takoder treba provesti natjecaje.

Lani su, podsjetio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Josip Kraljickovic, 1.124 obiteljska poljoprivredna gospodarstva u Istri "ubrala" ukupno 18,5 milijuna kuna poljoprivrednih potpora za samo 8.159 hektara poljoprivrednog zemljišta. Velikim površinama izvan sustava ne gube samo poljoprivrednici koji bi ga mogli obradivati i na njemu zaradivati, vec i gradovi i opcine, županije i država, koji dijele prihod od prodaje i zakupa tog zemljišta.

- Osim što je zakonska obveza da se do kraja godine dovrše programi i raspišu natjecaji, Ministarstvo ce pocetkom jeseni u opcinama i gradovima provesti upravni i inspekcijski nadzor, najavio je Kraljickovic te savjetovao da se do tog roka pošalju programi raspolaganja cak i ako nisu dovršeni, jer ce ih se "dotjerivati u hodu". Ako lokalna samouprava to ne ucini, od 18. kolovoza o državnom zemljištu na njihovom podrucju skrbit ce novoosnovana državna Agencija za poljoprivredno zemljište.

Za Istru su najspornije tzv. potvrde o korištenju državnog poljoprivrednog zemljišta, koje su u vrijeme važenja clanka 13 služile kao zamjena za ugovore o privremenom korištenju zemljišta bivših poljoprivrednih kombinata, ali su ih kasnije opcine i gradovi izdavale kao pravnu osnovu za ostvarivanje prava na potporu na osnovu obradivanja.

Na više upita postavljenih u raspravi, nedvosmisleno je receno da u novim natjecajnim postupcima pravo prvenstva ostvaruju samo oni korisnici državnog zemljišta koji su imali nekoc valjani ugovor o korištenju, dakle sama potvrda nije dovoljna.

Stari su ugovori istjecali i kasnije nisu produžavani ili nisu na osnovu njih odredivane cijene zakupa pa zakon nudi mogucnost da korisnici državnog zemljišta po osnovi ugovora plate unatrag dug za petogodišnji zakup, cime mogu steci legalno pravo prvokupa odnosno prvozakupa. Stari ugovori o zakupu koje su desecima godina unatrag poljoprivrednici sklapali s poljoprivrednim kombinatima, turistickim tvrtkama, bivšim opcinama i slicno - nisu valjani.


Podijeli: Facebook Twiter