Državne investicije više ne smiju zaobilaziti Buzet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Iskazivanjem poštovanja prema svojoj antifašistickoj prošlosti mi iskazujemo i svoje opredjeljenje prema životu koji Buzet danas doista živi, kao jedan nepodijeljen, prijateljski i siguran grad", istaknuo je gradonacelnik Valter Flego na svecanosti kojom je u Spomen-parku obilježena 67. obljetnica oslobodenja Buzeta.

- Nalazimo se na prekretnici, želimo decentralizirati Hrvatsku, jer iduce godine ulazimo u EU. Gradski proracun takoder je na prekretnici - iako je u odnosu na lani ukupno u padu, uspjeli smo osmisliti nove projekte koje cemo realizirati s partnerima i tako dodatno multiplicirati gradski novac. I to nije sve, jer želimo da velike državne investicije konacno prestanu zaobilaziti naš grad. Kada nas je vec zaobišao Istarski ipsilon, ne želimo da nas zaobidu investicije u cestogradnju - želimo imati potpuno obnovljenu cestu od Lupoglava do granicnog prijelaza Požane, porucio je Flego.

Evocirajuci povijesna zbivanja, predsjednik Udruge antifašista Edo Jerman podsjetio je da je Buzeština tijekom NOB-a dala 2.800 boraca, a njih 608 položilo je svoje živote u borbi. Dugoocekivanu slobodu docekali su s više od 2.200 spaljenih objekata, bez tvornica, struje, cesta. Nažalost, rekao je Jerman, i nakon 67 godina povremeno se javljaju budenja neofašizma i neonacizma.

- Borimo se da sacuvamo antifašisticke korijene jer antifašizam nije ništa drugo nego borba protiv pljacke, protiv pokoravanja i gaženja ljudskih prava, rekao je Jerman.

O životu i radu osoba znacajnih za antifašisticku povijest Buzeta - Milana Sirotica, Eda Nemarnika, Josipa Ivancica, Augustina Vivode, Josipa Fabijancica, Zorice Stipancic i Vazmoslava Gržalje - govorila je gimnazijalka Anja Nežic.

U programu je sudjelovao mješoviti pjevacki zbor GD-a Sokol iz Buzeta te muška klapa Pinguentum. Svecanosti u Spomen-parku bio je nazocan predsjednik županijskog Saveza antifašistickih boraca i antifašista i potpredsjednik republickog SAB-a Tomislav Ravnic te brojni predstavnici istarskih antifašistickih udruga, kao i Zveze borcev Izole.

Uz delegacije Grada Buzeta i Udruge antifašista, vijence na centralni spomenik položilo je i izaslanstvo Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, buzetskog ogranka, te Hrvatskog casnickog zbora Gradskog odbora Buzet. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter