Državne institucije i dalje homofobne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pocetkom ove godine skupina mladica napala je transrodnu osobu u manjem gradu u Hrvatskoj, a kada je ona napad htjela prijaviti policiji, službenik joj je kazao: «Pogledaj se na što sliciš - i ja bih te prebio». Policijski službenici potom su odbili prihvatiti prijavu.

To je jedan od 23 slucaja diskriminacije i nasilja prema seksualnim manjinama kojima se bavila udruga Kontra, a koji su evidentirani u izvještaju o stanju ljudskih prava seksualnih i rodnih manjina u prošloj godini. Unatoc nizu pojedinacnih slucajeva, u Kontri smatraju da je najnegativniji lanjski dogadaj bio Antigay prosvjed održan u lipnju, paralelno sa Zagreb Prideom.

- S obzirom na to da su otvoreno pozivali na nasilje i širili mržnju, skup je morao biti zabranjen, kazala je na predstavljanju izvještaja koordinatorica Kontre Sanja Juras, ocijenivši da je to bilo «veliko nazadovanje u zaštiti ljudskih prava».

Prema rijecima Nataše Pršir, vecina osoba koje su doživjele diskriminaciju i nasilje nikada ne prijavi incidente zbog nepovjerenja u hrvatski pravni sustav i straha od razotkrivanja njihove spolne orijentacije.

Secira se dalje rad i drugih institucija, pa je vidljivo da u Kontri nisu zadovoljni Uredom za ravnopravnost spolova te Uredom za ljudska prava. Prozivaju i Vladu jer smatraju da je u saborsku proceduru uputila nove diskriminativne prijedloge zakona - prijedlog zakona o radu, koji se diskriminativan s obzirom na seksualnu orijentaciju, te prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, diskriminativan s obzirom na bracni status i seksualnu orijentaciju.


Podijeli: Facebook Twiter