Državna vila kao ljetnikovac skupljača ambalaže

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Villa Kremešek, u vlasništvu države, jedna je od zasigurno najljepših opatijskih vila na izuzetno vrijednoj lokaciji. U njoj je ove sezone ljetovao sakupljač plastične ambalaže iz Zagreba, sa svojom obitelji! Vila je smještena tik do mora u uvali Lipovica, točnije preko puta novoizgrađene sportske dvorane Marino Cvetković i 300-tinjak metara od Vijećnice Grada Opatije, a u njezinom susjedstvu nalaze se vila Žuži Jelinek i kompleks Arentz.

I dok se s jedne strane u Villu Irenea ulažu milijuni i postavljaju perzijski tepisi, Villa Kremešek godinama stoji zapuštena, skrivena od pogleda javnosti okućnicom obraslom zelenilom, šumom bambusa, granja... Mjesto je to gdje se odlaže smeće i otpaci, pa se prilikom prilaska kući može osjetiti i smrad.

U objektu čija se vrijednost procjenjuje na milijune eura, posljednja dva mjeseca ljetuje Tomislav, sakupljač plastične ambalaže iz Zagreba, i njegova obitelj - supruga i dvoje maloljetne djece.

Vila je to u vlasništvu Republike Hrvatske, a sudeći prema stanju u kojem se nalazi, vlasnicima, dakle državi, nije interesantna. No, razbijeni prozori, mogućnost da se u objekt uđe bez ključeva, okućnica obrasla grajom, razbacani otpaci, nisu smetali Tomislavu da nakratko postane njezin stanar.

Blizina plaže, mora i zdravlje djeteta naveli su ga da već dvije godine dolazi u Opatiju na ljetovanje i ilegalno boravi u objektu sa svojom obitelji. Dok obitelj uživa u moru i kupanju, Tomislav sakuplja plastične boce i na taj način zarađuje za prehranjivanje obitelji na odmoru.

Sve to Tomislav je ispričao Antunu Kelavi, jednom od obližnjih stanara, koji često prolazi blizu vile šećući svog psa, a koji je uočio kako netko izlazi iz objekta.

- Prema kazivanju Tomislava on i obitelj koriste zadnji kat vile, te tvrde da su glavna vrata otključana te ne posjeduju ključ ulaza, no navode kako je vrata moguće zaključati s unutarnje strane. Osim toga, rekao je kako je i prošle godine tijekom ljeta koristio vilu, ali da on nije u nju provalio, govori Kelava koji je zajedno sa Tomislavom potom obišao vilu koja je u izuzetno lošem stanju.

Tada je i saznao kako u vili i dalje ima električne energije koja očito nije isključena već netko redovno plaća račune, no kako, za razliku od ljeta ranije, ove godine ilegalni stanovnici ne mogu koristiti vodu jer su ukradene slavine. Razgovor dvaju susjeda završen je izjavom zagrebačke obitelji kako za koji dan odlaze natrag u Zagreb, odnosno da je njihovo ljetovanje završeno. (M KIRIGIN; snimio M. ANIČIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter