Državna ovrha nad zemljištem u Kandlerovoj

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Nesuđena prva garažna kuća u Puli, u Kandlerovoj ulici, dugogodišnja je rupa u središtu grada, koja je osim najvećeg nalazišta amfora leglo komaraca i neobičnog samoniklog bilja.

"Vezano za površinu planirane garažne kuće u Kandlerovoj ulici i dalje ne uspijevamo stupiti u kontakt s investitorom jer nam se sve upućene pošiljke vraćaju. S obzirom da se takva situacija ponavlja duže vrijeme, u ovogodišnjem proračunu osigurali smo sredstva za nužne mjere zaštite nalazišta prema preporuci konzervatora. Posljednja novost dogodila se u vlasničkom listu nad zemljištem, jer je stigla ovrha Republike Hrvatske od, čini mi se, 300, 400 tisuća kuna čime je onemogućen daljnji promet nekretninom", rekao nam je jučer Željko Pavletić, pomoćnik pročelnika za komunalni sustav i imovinu Grada Pule, inače imenovan i gradskim skrbnikom te površine.

Kako ističe Pavletić, pritom nema govora da će se država upisati na to gradsko zemljište već Republika Hrvatska samo želi naplatiti dug. Eventualna krajnja mjera bila bi dražba, međutim, kako je i sam investitor putem oglasa tražio zainteresiranog kupca za zemljište i nije ga pronašao, mala je vjerojatnost da bi se pronašao zainteresirani kupac jer riječ je o nekretnini vrijednoj oko deset milijuna eura.

- Za sve naše troškove teretit će se investitor putem založnog prava pa ukoliko neki drugi investitor preuzme projekt, Grad će se namiriti. Međutim, Gradu je u interesu da razvrgne ugovor sa sadašnjim investitorom. Za to postoji mogućnost i to je naš krajnji cilj, iako još nisu sazrijele sve pretpostavke da to učinimo, zaključuje Pavletić.

Grad je protekle godine donekle uredio lokaciju novim nogostupom, zaštitnom ogradom, košnjom bilja, međutim, to će i dalje biti sve za sada što se može učiniti.

Gradonačelnik Boris Miletić prošle je godine donio odluku o sekvestraciji lokacije, a po naputku Konzervatorskog odjela, te je skrbnik nalazišta/gradilišta postao Upravni odjel za komunalni sustav i imovinu. No, više od zadržavanja koliko-toliko postojećeg stanja za eventualni nastavak istraživanja, ne može se učiniti jer se ne uspijeva kontaktirati odgovorne iz tvrtke PZ ulaganja, i njenog direktora Romana Bindera te eventualno dogovoriti rješenje ovog višegodišnjeg problema. Upravo je taj ugovor o pravu građenja sporan, a Grad ga je već pokušao razvrgnuti, no problem je hipoteka banke na spornoj nekretnini te vlasništvo na dijelu nekretnine na koji se uknjižila tvrtka PZ ulaganja. (G. ROJNIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter