Državna matura zapravo ne postoji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državna matura je najpravedniji, najjasniji i najucinkovitiji nacin vrednovanja ucenickih školskih postignuca - tako je glasila entuzijasticka poruka Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, kada su školske godine 2009./'10. uvodili ove ispite za prvu generaciju maturanata. Svega tri godine kasnije ministar Željko Jovanovic javno je osporio kvalitetu državne mature te zbog propusta u sastavljanju testa iz hrvatskog jezika najavio otkaze odgovornih u Centru jer su, prema analizi ekspertne skupine Ministarstva, dopustili cak 12 dvojbenih pitanja.

Istina, rijec je o ministru nove Vlade kojoj kritiziranje prethodnih projekata ne pada teško. Koliko je reakcija ministra i citava medijska halabuka (ne)primjerena u trenutku kada bi se maturanti trebali koncentrirati na pisanje ispita, predmet je kritike sindikata i dijela profesora. Jedno je sigurno, ministar je za probleme imao prilike cuti i ranijih godina. Stoga Jovanovicevo promptno izlaženje ususret zahtjevima maturanata u jeku ovih ispita, zvuci u najmanju ruku neiskreno i populisticki.

- Reakcija ministra na test iz hrvatskog jezika dešava se po sistemu "slona u staklani". Ministar je na celu ustanove koja bi trebala unaprijed omoguciti da sustav funkcionira kako treba, a ne da rješava incidente stvarajuci ad hoc komisije koje nisu prošle nikakav izbor, odnosno koje je on imenovao. Iako je istina da je NCVVO odgovoran za sastavljanje ispita državne mature, jednako je istina da je Ministarstvo nadredeno ovom centru, kazao je profesor Privatne klasicne gimnazije u Zagrebu Tonci Maleš.

Upravo je on, kao vjerojatno jedini nastavnik u Hrvatskoj, iz solidarnosti sa svojim ucenicima 2010. odlucio polagati prvu državnu maturu. Vec je tada uvidio mnoge probleme, a tri godine kasnije još je sigurniji u svojim stavovima.

- Državna matura u Hrvatskoj uopce ne postoji! Najveci problem u državnoj maturi je to što to uopce nije državna matura, vec samo prijemni ispit. Kad se ta dva ispita, koja su po svojoj metodologiji i svrsi razlicita, izmiješaju, dobijete ovakvu nakazu, hermafrodita koji proizvodi sve ove probleme. K tome ovaj prijemni ispit koji je nametnulo Ministarstvo mnogi fakulteti ignoriraju pa imate apsurdne situacije da pojedini fakulteti boduju maturu s nula posto, kaže on. (Maša JERIN)

CIJELI TEKST U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter