Državna matura teža nego lani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Odgovorio sam deset. Meni je ispao rezultat jedan! Ma ne, minus dva, morali ste koristiti onu drugu formulu…" - matematika je bila glavna tema razgovora za više od 32.000 maturanata i oko 4.000 ostalih kandidata koji su jucer pisali zasigurno jedan od najtežih i najproblematicnijih ispita državne mature.

Da od svih predmeta ucenici najviše strahuju od matematike, pokazuje i podatak da je osnovnu, odnosno lakšu razinu ispita izabralo 26.019 ucenika, dok su se 10.064 opredijelila za višu, odnosno težu.

U Istri je teži ispit pisao svaki cetvrti maturant, odnosno od 1.283 ucenika cetvrtih razreda srednjih škola svega ih je 304 izabralo teži ispit. Za hrvatski jezik situacija je pak podijeljena, višu razinu ispita koji je na redu sljedeceg ponedjeljka pisat ce 639 maturanata, a lakši ispit 644.

Koliko je težak ispit iz matematike, pitali smo ravnateljicu pulske Gimnazije Branku Antunovic-Piton, ujedno i predsjednicu matematickog društva "Istra". Istice da zadatke nije vidjela jer još nisu objavljeni pa ih je mogla komentirati samo na osnovi onoga što su joj ucenici ispricali.

Zamke u zadacima


- Ucenici koji su pisali osnovnu razinu bili su zadovoljniji. Radilo se više o logickim zadacima koji, premda izgledaju jednostavni, znaju skrivati odredene zamke. U višoj razini najzahtjevniji su bili zadaci matematickog modeliranja gdje su ucenici trebali otkriti alat kojim ce najlakše riješiti odredeni zadatak. Ono što su ucenici komentirali je trajanje ispita jer je tri sata kontinuiranog i koncentriranog rada zahtjevno, dode do zasicenja i zamora, kazala je Antunovic-Piton.

Ispiti imaju po 30 zadataka, niža se razina piše 150, a viša 180 minuta. Olakotno je što mnogi fakulteti, izmedu ostalog i medicinski, kao uvjet upisa traže samo osnovnu razinu iz matematike, a koju pak, istice ravnateljica, trebaju znati svi nakon završene srednje škole. U pulskoj je Gimnaziji 77 ucenika izabralo višu razinu, a njih 100 osnovnu.

Mnogi su nam maturanti jucer priznali da bi matematiku vrlo rado izostavili da nije obavezni predmet na maturi uz hrvatski i strani jezik. Eseje iz hrvatskog, materinskih jezika nacionalnih manjina i stranih jezika maturanti su vec pisali u travnju tako da im sada u drugom dijelu državne mature preostaje gramatika i ispit slušanja.

"Bilo je teže nego lani, svi ispiti iz državne mature bili su teži nego prošle godine. Onaj tko nije išao na pripreme taj nije prošao", komentirali su neki ucenici koji su jucer ispred škola pokušali u medusobnom razgovoru dokuciti koje su zadatke iz matematike tocno riješili.

Vele da su na ispit mogli ponijeti kalkulator i ravnalo, ali mobiteli, memorijske kartice i slicno bili su strogo zabranjeni. Stroga pravila državne mature idu dotle da ucenici smiju sa sobom imati iskljucivo bocu vode, ali s nje moraju obavezno skinuti etiketu da im ne bi poslužila kao šalabahter.

Rang-liste upisa na sveucilišta 8. srpnja


Osim matematike, jucer se održavao i ispit iz etike, ali samo za one koji su ovaj predmet izabrali kao izborni, u Istri svega pet ucenika. Posljednji ispit je na redu 6. lipnja, i to iz logike, rezultati ce biti poznati najkasnije 4. srpnja, a objava konacne rang-liste upisa na sveucilišta je 8. srpnja, dok ce se upisi na studije provoditi dan kasnije, odnosno prema kalendaru sveucilišta.

Preko Nacionalnoga informacijskog sustava za prijavu na visoka ucilišta buduci brucoši ce nakon što budu objavljeni rezultati državne mature vidjeti za svaki studijski program koji su prijavili koliko su ukupno bodova ostvarili i cijelu rang-listu.

Time mogu procijeniti gdje bi sve po svojim bodovima ostvarili pravo upisa, pod uvjetom da ostali kandidati ne mijenjaju svoje liste prioriteta. Ono što trebaju uciniti, ako vec nisu, na vrh liste prioriteta postaviti studijske programe koje najviše žele studirati.

Konacna lista studija treba biti gotova najkasnije prije ponoci sa 7. na 8. srpnja jer ce se sljedeceg dana maturant automatski naci samo na onoj rang-listi studija na kojemu je stekao pravo upisa, a koji je smješten najviše na njegovoj listi prioriteta. Na svim ostalim listama bit ce izbrisan, cime ce osloboditi mjesto za ostale brucoše. (Maša JERIN)

Nedostupna stranica NCVVO-a


Pristup web-stranici Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja koja je zadužena za provodenje državne mature jucer je bila gotovo cijelo vrijeme nedostupna. Je li sistem pao zbog velikog broja ulaza, u Centru nisu odgovorili, rekli su samo da rade na tome i da ce kvar ubrzo otkloniti.


Lani u prosjeku tocno riješen svaki drugi zadatak


Za dvojku iz matematike dovoljno je riješiti 20 posto zadataka, što ipak lani nije uspjelo 1.880 ucenika koji su rješavali nižu razinu i 799 maturanata koji su prijavili višu razinu. Ucenici su u prosjeku lani tocno riješili svaki drugi zadatak (50,78 posto niže i 51,59 posto više razine).


Podijeli: Facebook Twiter