Državna matura: Sve teži zadaci iz matematike!

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Maturantima je donekle laknulo, jer jučer je završio za mnoge najteži ispit iz državne mature - matematika. No, već im je zaredao novi stres. Zbog najave štrajka javnih službi u pitanje dolazi sutrašnji test iz engleskog jezika, koji je izabrala većina maturanata kao obavezni ispit iz stranog jezika.

Ovogodišnji su maturanti već imali problema zbog odgode hrvatskog jezika pa su na Facebooku pokrenute grupe tražeći da se odgodi i matematika. Ipak, želja im se nije ispunila pa je tako gotovo 32.000 maturanata jučer u 9 ujutro pristupilo ispitima više i niže razine.

U istarskim se školama za lakšu, B razinu ispita, koja se pisala pola sata kraće, opredijelilo 73 posto učenika, odnosno 1.083 maturanta, od čega u gimnazijama 352, a u strukovnim školama 731. Težu, A razinu testa prijavilo je 295 učenika, odnosno 198 gimnazijalaca i 97 strukovnjaka, a po riječima pulskih gimnazijalaca s kojima smo razgovarali po izlazu iz škole, zadaci su bili nešto teži nego lani, ali rješivi.

- Svake godine nam daju sve teže zadatke, iako je postotak riješenosti sve manji. Lani je za prolaz bilo dovoljno točno riješiti 20 posto zadataka, a ove godine mislim da je ispit bio najteži do sada pa možda budu morali opet spuštati prag, ističu učenici koji su rješavali teže zadatke.

Nešto su optimističniji bili oni koji su pisali osnovnu razinu ispita, a koja je obuhvaćala samo gradivo iz gimnazijskih programa iz prvog i drugog razreda. (M. JERIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter