Državna imovina i dalje trune, a proračun se puni novim nametima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Politička jesen započela je žestoko što se tiče odnosa među vladajućim strankama, kao i na međunarodnom polju. Prošlo je godinu dana od parlamentarnih izbora a još nije, suglasan je s time prvi čovjek IDS-a Boris Miletić, započela niti jedna ozbiljna reforma, čak nema niti naznaka da će se nešto promijeniti. IDS će, kaže Miletić u razgovoru za naš list, i dalje inzistirati na decentralizaciji i stavljanju državnih nekretnina u funkciju razvoja.

- Od parlamentarnih izbora prošlo je godinu dana, uskoro će prva godišnjica rada aktualne Vlade. Kako ocjenjujete prilike u hrvatskoj političkoj areni?

- Rekao bih da se rad Vlade u prošloj godini može opisati u tri riječi - neodlučnost, lutanje i bezidejnost. Nema niti jedna ozbiljne reforme ili promjene koja je započeta, a kamoli provedena. Što se tiče reforme obrazovanja, čini mi se da se vrte oko vlastitog repa. O ozbiljnim temama vezanim uz rast konkurentnosti gospodarstva ili olakšavanja procesa investicija niti se ne razmišlja, ali zato na dnevnom redu imamo trgove, ploče i ostale nepotrebne teme, koje bi se u zemljama s razvijenim institucijama riješile u pet minuta. Osim toga, potezi koje je Vlada povukla ili izgleda planira povući direktno idu na štetu građana, razvijenijih regija i lokalnih zajednica. To, vjerujte, neće pomoći niti onima manje razvijenima. Ako kočite one sredine koje su lokomotiva razvoja Hrvatske, poput Istre, onda kočite i razvoj cijele zemlje.

- Možemo li uopće govoriti o stabilizaciji političke scene s obzirom na stanje u vladajućoj koaliciji, te na sve očitije prijepore Pantovčaka i Banskih dvora?

- Ne. Od 2015., kada je desnica preuzela vlast, imamo najnestabilnije vlade u povijesti države. S obzirom na ucjenjivačke pozicije nekih stranaka i pojedinaca te na tanku saborsku većinu, to će se u skorije vrijeme teško promijeniti. Zašto je to bitno za građane? Zato jer opet propuštamo priliku, u vremenima kada se gospodarstvo konačno malo pokrenulo, napraviti promjene koje će riješiti ključne probleme koji koče razvoj zemlje, od učinkovitosti institucija do brzine pravosuđa i turističkog zemljišta. I naravno, decentralizacije. To je ono na što mi uvijek upozoravamo – za razliku od nekih zemalja, Hrvatska nije naučila povlačiti odlučne i brze poteze, bez obzira na štetu koju trpimo zbog te ignorantnosti ili nesposobnosti.

- Ima li postojeća Vlada kapacitet za reforme? Obrazovna reforma zapela je na kadrovskim pitanjima…

- Nisu započeli niti jednu reformu! Najtužnije je svakako vrludanje oko obrazovne reforme i pokušaj uvođenja novih poreza i nameta bez ikakve javne rasprave i kvalitetnog objašnjenja. Toliko o kapacitetima Vlade koja nije pokazala da ima jasan smjer, fokus i prioritete. Na taj način je teško voditi i firmu s tri zaposlenika, a kamoli državu!

- IDS se protivio uvođenju poreza na nekretnine, sada je odustao i premijer – što predlažete umjesto toga?

- IDS je protiv uvođenju poreza na nekretnine i dobro je da je Vlada s tim stala. Prije bilo kakvog poteza kojim se uvodi novi teret za građane Vlada mora biti apsolutno sigurna da je smanjila sve nepotrebne rashode i da je sustav kojim upravlja maksimalno učinkovit, odnosno da je iskoristila sve raspoložive resurse. A to kod nas sigurno nije slučaj - pogledajmo samo brojna zapuštena neiskorištena zemljišta u državnom vlasništvu! Mogu opet navesti primjer Muzila o kojem sam govorio i u Saboru. Država bi samo od te investicije mogla uprihoditi 40 milijuna kuna PDV-a godišnje, a da ne govorimo o radnim mjestima itd. Navodno je u pripremi novi zakon o upravljanju državnom imovinom, o kojem mi, na žalost,  ponovno saznajemo iz medija, ali bojim se da će on opet ići na štetu lokalnih zajednica, da će državna imovina i dalje trunuti, i da će se proračun nastaviti puniti isključivo novim nametima građanima, gradovima i općinama. 

- Prepoznajete li intenciju vladajuće koalicije da se krene u procese decentralizacije Hrvatske ili će to ostati tek na obećanjima?

- Mislim da je do sada već svima jasno da Vlada ne želi decentralizaciju. Oni povlače samo one poteze koji dodatno centraliziraju zemlju. Kao što sam rekao, čini se da i novi zakon o upravljanju državom imovinom opet izravno udara lokalne sredine. Vlada nastavlja istom pogubnom logikom kao i do sada i grčevito se bori da Hrvatska zadrži sramotnu poziciju najcentraliziranije zemlja EU, uz Grčku. Odgovornost i ovlasti za upravljanje i razvoj treba prebaciti na lokalni nivo jer je to najučinkovitiji način upravljanja, što se već pokazalo u Njemačkoj, Danskoj i drugim razvijenim zemljama. Dok cijeli svijet govori o pozitivnoj konkurenciji među gradovima i regijama, mi pokušavamo cijelu zemlju voditi „uravnilovkom“ iz ureda u Zagrebu. Rezultate vidimo svi, a to je da sve više i brže zaostajemo za zemljama koje su nam još prije samo 10 godina gledale u leđa.

- Stajalište IDS-a o maršalu Titu, pozdravu Za dom spremni i sličnim temama poznato je, te ga i vi stalno ponavljate. Je li riječ doista o povijesnom revizionizmu ili skretanju pažnje s gorućih tema – od nespremnih vatrogasaca u djelu Hrvatske do Agrokora i neuspješne vanjske politike?

- Rekao bih - i jedno i drugo. U Hrvatskoj postoje politički akteri koji očito nisu dorasli donošenju čvrstih odluka. Ako želimo imati zdravo društvo, moramo reći što je dopušteno, a što nije i onda pustiti institucije da rade svoj posao. Pa mi već 25 godina raspravljamo o pozdravu ZDS, umjesto da to jednom trajno riješimo i skinemo tu temu s dnevnog reda. Opet izmišljamo toplu vodu umjesto da se ugledamo na Njemačku koja se jasno odredila prema svom naslijeđu iz Drugog svjetskog rata. Stav IDS-a je tu jasan - antifašizam je temelj našeg društva i bili kakva relativizacija ustaštva i fašizma je nama apsolutno neprihvatljiva. Naravno, problem je što dobar dio stranaka, a na žalost i institucija, kalkulira s podrškom ekstremne desnice i onda im je problem jasno se odrediti. Najveći problem u svemu tome je što se ta ustaška, a time i fašistička retorika normalizira u javnom prostoru. To je retorika mržnje i nasilja i to je čista katastrofa.

Sa Slovenijom trebamo njegovati prijateljske odnose, očekujem da prevlada razum

- Očekujete li incidente u Savudriji, Slovenija najavljuje jednostrane akcije za primjenu arbitraže?

- Mislim da prije svega treba oštro sankcionirati sve one koji zveckaju oružjem, i s jedne i s druge strane. Takve ispade treba odmah zaustaviti. Smatram da je takva neodgovorna, militantna retorika uvreda za zemlju koja se još nije oporavila od posljedica rata. Sa Slovenijom trebamo njegovati prijateljske odnose. Očekujem da prevladaju zdrav razum, dijalog i mirno rješavanje problema. Nikome nije u interesu izbijanje incidenta, najmanje hrvatskim i slovenskim savudrijskim ribarima koji od ribarenja žive. Građani Istre ne vole granice, naš je mentalitet otvoren i susretljiv i mi ćemo sigurno inzistirati na suradnji i dijalogu. Naravno, kao i do sad, bez iznimke ćemo štititi interese naših građana.(Dubravko GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter