Državna cesta smrti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjever Istre zgrožen je najnovijom tragedijom u kojoj je poginuo jedan mladic, a drugi teško stradao. U sudaru ford escort karavana i kombija fiat ducato u cetvrtak je smrtno stradao 21-godišnji Leo Drašcic iz Svetog Martina kod Buzeta, dok se njegov vršnjak, Alen Beletic iz Buzeta, bori za život u rijeckom KBC-u. Teško je ozlijeden i vozac kombija zagrebackih registarskih oznaka, no on je izvan životne opasnosti.

Pored neprilagodene brzine, uzrok nesrece vjerojatno je mokar, sklizak, oštecen i neravan kolnik, upozorio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Damir Fabijancic. Podsjetio je da je na toj dionici od Buzeta do Rockog Polja do sada bilo dosta prometnih nesreca, pogotovo nakon kiše. Kiša je kumovala još jednoj ovogodišnjoj tragediji. Krajem ožujka u teškoj prometnoj nesreci, koja se takoder u jutarnjim satima dogodila kod Rockog Polja, u frontalnom sudaru poginuli su 31-godišnji Alen Kuharic iz Lupoglava i Ecio Zec (46) iz mjesta Zeci kraj Žminja.

U kolovozu nedaleko od Ciriteža 28-godišnjak iz Buzeta u blagom je zavoju zbog neprilagodene brzine izgubio nadzor nad motociklom i udario u prometni znak i zaštitnu metalnu ogradu te prilikom pada zadobio ozljede opasne po život. Krajem kolovoza ispod Roca vozac nissan navare na skliskom i mokrom kolniku izgubio je kontrolu nad vozilom te se ono prevrnulo na krov, no u nesreci nitko nije ozlijeden.



Sredinom listopada izmedu Roca i Bršcaka prevrnula se cisterna za plin firme Štemberger. Vozac koji se kretao iz smjera Buzeta prema Rijeci na maloj je uzbrdici prije Bršcaka, na mokrom i neravnom asfaltu, po izrazito lošem vremenu, izgubio kontrolu nad vozilom te se cisterna prevrnula.

Na loše stanje tranzitnog prometnog pravaca koji iz smjera Rijeke vodi prema granicnom prijelazu Požane vec godinama upozoravaju i policajci. Mještani naselja uz cestu zgroženi su jer zbog oštecenog kolnika cesto su svjedoci izlijetanja vozila. Mnoge nesrece, produ li bez ozljeda vozaca i putnika ili bez materijalne štete, niti se ne prijavljuju policiji pa ne ulaze u službenu statistiku koja bi bila dodatni argument za to da je krajnje vrijeme da se cesta sanira.

Najviše zabrinjava što odgovorni za takvo stanje prometnice, a to su Hrvatske ceste, ništa ne poduzimaju. Samo od pocetka ove godine na državnoj cesti Buzet - Lupoglav smrtno su stradala tri vozaca. Buzetski gradonacelnik Valter Flego na vlastitoj je koži prije nekoliko godina isprobao kvalitetu asfalta kod Ciriteža. Službeni vozac je upravljajuci gradskom citroen xantiom na kliskom kolniku izgubio nadzor nad vozilom koje je prešlo u suprotnu traku te sletjelo u jarak, prevrnuvši se na krov.

Flego kaže da je nebrojeno puta slao dopise i osobno upozoravao Upravu Hrvatskih cesta na loše stanje prometnice. "Uspjeli smo postici samo to da se sanira klizište u Ciritežu te pocne izradivati projektna dokumentacija za temeljitu obnovu ceste od semafora u Buzetu do Ciritreža i u drugoj fazi do Lupoglava. Tvrdim da je to jedna od najlošijih cesta u Istri, ali i šire, koja iz godine u godinu uzima ljudske živote, a odgovorni ništa ne poduzimaju. Nakon nesrece u cetvrtak ponovo sam intervenirao u Upravi HC-a, no receno mi je samo da ce razmotriti prioritetnu sanaciju ceste, ali zbog financijskog stanja u zemlji konkretna obecanja nisam dobio", kaže Flego.

Iz izvješca policije o stanju na prometnicama itekako su vidljive crne tocke. Ako to Hrvatske ceste ne prepoznaju kao prioritet, što ce prepoznati kao prioritet ako ne gubitak ljudskih života, pita se Flego.


Podijeli: Facebook Twiter