Državi tri milijarde kn od legalizacije kuca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Država i lokalne vlasti mogle bi u sljedecoj godini podebljati svoje proracune za ukupno tri milijarde kuna što ce ih zaraditi na legalizaciji bespravno sagradenih zgrada u Hrvatskoj.

S takvom se procjenom o financijskom ucinku legalizacije bespravne gradnje barata u Banskim dvorima, potvrdilo nam je nekoliko izvora, ali uz ogradu da iznos ne mora biti tocno tri milijarde kuna jer ce on ovisiti o tome koliko ce se ljudi doista odluciti na legalizaciju svojih objekata i koliko ce ih imati potrebne uvjete za to.

Ipak, naši izvori isticu da gradani nece moci proci puno jeftinije i da ce legalizacija oko 150 tisuca objekata biti najmanje tri milijarde kuna.

Ako Vlada ostane pri sadašnjem planu da državi pripadnu tri cetvrtine tog novca, a da ostatak dobiju lokalne vlasti, to znaci da ce državni proracun od legalizacije bespravne gradnje zaraditi 2,25 milijardi kuna, dok bi lokalnim vlastima pripalo oko 750 milijuna kuna.

Medutim, ta prvotna zamisao iz zakona mogla bi se i promijeniti jer u Vladi postoje i oni koji se zalažu da lokalnim vlastima pripadne više novca, odnosno da se novac od legalizacije bespravne gradnje dijeli izmedu države i lokalnih vlasti u jednakom omjeru.


Podijeli: Facebook Twiter