Državi od koncesije za kampove 50,2 milijuna kuna

Od najave naplate zemljišta prošlo je 12 godina (Snimio Neven LAZAREVIĆ)
Od najave naplate zemljišta prošlo je 12 godina (Snimio Neven LAZAREVIĆ)

Državi od kampova 50,2 milijuna kuna Gotovo dvije i pol godine nakon stupanja na snagu Zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu država će, čini se, konačno početi ubirati novac od zemljišta u svome vlasništvu na kojem turističke tvrtke imaju kampove. Ministarstvo turizma zaprimilo je, odgovorili su na naš upit iz tog resora, 95 zahtjeva za odobravanje koncesije za zemljišta u državnom

Gotovo dvije i pol godine nakon stupanja na snagu Zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu država će, čini se, konačno početi  ubirati novac od zemljišta u svome vlasništvu na kojem turističke tvrtke imaju kampove. Ministarstvo turizma zaprimilo je, odgovorili su na naš upit iz tog resora, 95 zahtjeva za odobravanje koncesije za zemljišta u državnom vlasništvu, a na kojima se nalaze kampovi. Zahtjeve je podnijelo 50 trgovačkih društva za zemljište ukupne površine 14 milijuna četvornih metara.

U Ministarstvu turizma otkrivaju da potrebne uvjete za dobivanje koncesije ispunjavaju 84 zahtjeva, te da su dosad izdali račune za koncesije u ukupnom iznosu od 50,2 milijuna kuna, što su naknade koje tvrtke trebaju platiti za prošlu i ovu godinu. Za prošlu je godinu u račun uključen stalan dio naknade, a  računa se na osnovu površine koju pojedini kamp zauzima, te promjenjivi dio, a on ovisi o prihodu pojedinog kampa. Za ovu godinu poslani su računi samo za stalan dio naknade dok će se ostatak očito tek dostaviti nakon obračuna prihoda.

Računi se, pojašnjavaju iz Ministarstva turizma, šalju sukcesivno, a do sada su poslani na adrese 10 trgovačkih društava  koja su podnijela ukupno 31 zahtjev za svoje kampove. Tako je primjerice Plava laguna podnijela četiri zahtjeva, Maistra sedam, Arena turist devet, a Istra turist pet dok su računi za po jedan kamp poslani Boriku, Hadrii, Hotelima Pag, Hotelima Podgora, Hotelima Živogošće i Vranjici Belvedere.

- Ukupna vrijednost poslanih računa iznosi 22,24 milijuna kuna, dok se pojedinačni iznosi kreću u rasponu od 200-ak tisuća do 6 milijuna kuna, odgovaraju iz Ministarstva turizma i najavljuju da će ostale račune poslati u roku od dva tjedna. Nakon što dobiju račune, tvrtke za njihovo plaćanje imaju 15 dana.

Iz Ministarstva turizma pojašnjavaju i to da su iznosi na ispostavljenim računima samo privremena koncesijska naknada, dok se će konačna visina koncesijske naknade definirati nakon sklapanja koncesijskog ugovora. Uz to napominju da ispostavljanje računa  trgovačkim društvima koja su podnijela zahtjeve ne znače da svi podnositelji automatski po primitku računa  polažu pravo i imaju uvjete za dobivanje prioritetne koncesije. Konačna prava i obveze, kad su u pitanju koncesije na turističkom zemljištu na kojem se nalaze kampovi, bit će uređeni, poručuju iz Ministarstva financija, tek kad se potpišu koncesijski ugovori.

Tako bi konačno 12 godina nakon što je Vlada Ivice Račana, najavila donošenje Zakona o turističkom zemljištu kojim bi država počela ubirati koncesiju za zemljište u svome vlasništvu, i dvije  i pol godine nakon što je Vlada Jadranake Kosor donijela zakon, proračun konačno trebao imati koristi od toga što turističke tvrtke koriste državno zemljište u kampovima. Što se tiče zemljišta koje koriste hotelska poduzeća - koncesije i zaradu ubire lokalna vlast.  (Jagoda MARIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter