Državi 6.524 zahtjeva za reprogram duga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nepunih mjesec dana od kad im je država zakonski omogućila da plate zaostale dugove reprogramom uz otpis kamata na to se odlučilo više od šest i pol tisuća građana i na taj način žele platiti više od 473 milijuna kuna svojih dugovanja državi.

Porezna uprava je do prošlog petka, kako su nam odgovorili, zaprimila ukupno 6.524 zahtjeva za reprogram poreznog duga prema pravilima kako ih je odredio Zakon o naplati poreznog duga fizičkih osoba. Zakon daje mogućnost da se dug plati jednokratno uz otpis kamata, te da se zatraži obročna otplata u najviše 60 mjesečnih rata uz otpis zatezne kamate od 12 posto, s time da bi se na glavnicu u periodu otplate plaćala kamata od četiri i pol posto.

Za jednokratnu otplatu dug uz otpis kamata zasad se odlučilo 964 dužnika, dok je njih 5.496 zatražilo reprogram i obročnu otplatu duga. Na taj način riješilo bi se više od 473,5 milijuna kuna duga, od čega je 308 milijuna kuna glavnica dok ostatak otpada na kamatu. To znači da će država otpisati 165 milijuna kamata, te da će u onim slučajevima gdje je zatražena obročna otplata na glavnicu naplaćivati znatno nižu kamatu. Najveći dio zahtjeva, njih 1.356  podnesen je u Zagrebu i iza toga stoji  oko 107 milijuna kuna dugovanja. Zasad je Porezna uprava pozitivno odgovorila na 467 zahtjeva.

Među tim dužnicima je i oko 105 tisuća građana koji su prestali obavljati samostalne djelatnosti, poput poljoprivrednika, i na njih se odnosi najveći dio duga u iznosu od 9,2 milijarde kuna. On je u najvećem dijelu stvoren neplaćanjem doprinosa. Preostalih 3,6 milijarde kuna dug je koji je skupilo više od 512 tisuća građana. Njihova neplaćena obveza je zapravo 2,2 milijarde kuna, što je nešto više od četiri tisuće kuna u prosjeku, ali se zbog dugogodišnjeg neplaćanja nakupila kamata od 1,6 milijarda kuna.

Jedan od onih koji je svoju obvezu odlučio riješiti jednokratnom uplatom kazao nam je jučer da je njegov dug nastao prije pet godina, da je, kako kaže u šali zaboravio na njega, ali ga je podsjetila objava liste dužnika. Ranije ga je od plaćanja odvraćala činjenica da se dug zbog obračuna kamata gotovo udvostručio, a sada je ispunio obvezu uz otpis kamata.

Brojka od ukupno 612 tisuća građana-dužnika znači da je u prvih mjesec dana primjene zakona zahtjev za rješavanje duga podnijelo nešto više od jedan posto dužnika te da se to odnosi na naplatu oko četiri posto duga. Naši sugovornici iz Porezne uprave napominju da se broj zahtjeva povećava posljednjih desetak dana, da brojni dužnici unatoč tome što je Ministarstvo mjesecima predstavljalo zakon, što je on bio u javnoj raspravi nisu ni znali za mogućnost da jednokratnom otplatom prestaje obveza plaćanja kamata ili da ovisno o iznosu duga mogu zatražiti otplatu na rok i do pet godina, što opet znači otpis kamata i obračun kamate po znatno nižoj stopi. (J. MARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter