Država želi Šijansku šumu, Pazinsku jamu...

Šire područje Pazinske jame mijenja vlasnika? (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)
Šire područje Pazinske jame mijenja vlasnika? (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)

Državno odvjetništvo pokrenulo je na desetke sudskih postupaka kojima traži od istarskih gradova i općina da priznaju pravo vlasništva Republike Hrvatske nad šumskim zemljištem neovisno o tome proteže li se ono i unutar građevinskog područja. Do sada su državni zahtjevi odbijeni, i to u gotovo svim istarskim jedinicama lokalne samouprave koje su ih zaprimile. U većini slučajeva radi se o vrlo atraktivnom i vrijednom zemljištu. Stoga ne čudi da se država što prije želi dočepati skupocjenih nekretnina, uglavnom uz more.

No, ima i vrlo bizarnih zahtjeva za uknjižbu. Primjerice, država u Puli želi vlasništvo nad Ulicom Sergijevaca i Šijanskom šumom. U Pazinu želi gotovo cijeli stari grad, Pazinsku jamu i rijeku Pazinčicu.

Na popisu bizarnih zahtjeva su crkve, groblja, vrtovi, privatne kuće… Sada je sasvim jasno da država to čini da bi tim zemljištem mogla raspolagati i u konačnici ga možda i prodati. Jer zašto bi općine i gradovi mogli prodavati ili zadržati te nekretnine, kad to može učiniti država koja raspolaže vlastitim pravosudnim aparatom pomoću kojeg može "zakonski" oteti to zemljište. Dakako, to se ne dešava samo u Istri, već se jednak scenarij odvija u Dalmaciji, Slavoniji, Posavini…

Poznato je da Pula ostaje bez parkova, Šijanske šume, dijela ulica pa i zgrada koje su trenutačno u privatnom vlasništvu. Isto se događa i u Rovinju gdje država želi vlasništvo nad gotovo 176 hektara zemljišta, među kojim je i zemljište na poznatoj šetnici Punta corente. Država se kani uknjižiti i na dio područja u užem dijelu Bala, Brtonigle, Cerovlja, Fažane, Kršana i Karojbe… (Piše Cristian Bruno GALIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter