Država Vodnjanu "daje" zonu Tison - za 13 milijuna kn

Grad Vodnjan utrošio je znatna sredstva za izgradnju infrastrukture (Milivoj MIJOŠEK)
Grad Vodnjan utrošio je znatna sredstva za izgradnju infrastrukture (Milivoj MIJOŠEK)

Na području grada Vodnjana prije nekoliko godina planirana je izgradnja poslovne zone Tison. U cilju realizacije izgradnje tog projekta Grad Vodnjan je donio i urbanistički plan uređenja. Vodnjanska poslovna zona zauzima površinu od oko 400 hektara od kojih su veći dio usitnjene parcele u vlasništvu privatnih osoba, dok preostali dio nekretnina pripada Gradu.

U posljednjih nekoliko godina osim rješavanja imovinskopravnih odnosa, Grad Vodnjan je uložio oko 10 milijuna kuna u izgradnju pristupnih prometnica, prolaz infrastrukture kroz trup Istarskog ipsilona, izradu prostornoprogramske te konzervatorske studije i izrade UPU-a Tison.

Međutim, sada, nakon svih tih godina priprema i skorog početka izgradnje poslovne zone, država se pokušava uknjižiti na dio zemljišta koje je Vodnjan posjedovao kao nasljedstvo društvenog vlasništva. Na isti način kao u Rovinju i Puli, putem Državnog odvjetništva RH pokušava uknjižiti pravo vlasništva nad poslovnom zonom Tison jer je to zemljište nekad bilo dano na uporabu Šumariji, današnjim Hrvatskim šumama.

- Poslovna zona Tison smještena je uz sam rub Istarskog ipsilona, a blizina zračne luke Pula i morske luke, udaljenih od poslovne zone svega nekoliko kilometara, zanimljiva je investitorima. Početkom veljače 2008. Grad Vodnjan i RH zajedno su podnijeli Općinskom sudu u Puli prijedlog za upis suvlasništva na predmetnu nekretninu, što je sud i dopustio rješenjem od 8. veljače 2008. Tako se RH suglasio da se Grad Vodnjan upiše kao vlasnik zemljišta površine gotovo 60 hektara.

Napominjem da su Grad Vodnjan i RH od samoga početka rješavanja pitanja vlasništva nekretnine u Galižani na temelju međusobne suradnje, zajednički i bez prijepora nastupali u cilju rješavanja problema, no očigledno je da država nije bila iskrena u svojim namjerama, kaže vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović.

Da bi stvar bila apsurdnija, RH sada ne želi potpisati ugovor o razvrgnuću suvlasništva i traži od Grada Vodnjana vraćanje dijela suvlasništva od 92,8 posto, a koji je svojim potpisom i suglasnošću priznao Gradu Vodnjanu u veljači 2008. Vitasović kaže da sada, nakon svih tih godina, država traži i naknadu za dobivanje zemljišta višu od 13 milijuna kuna, što je neprihvatljivo.

Grad Vodnjan je 30. listopada 2010. na Općinskom sudu u Puli pokrenuo sudski postupak zbog razvrgnuća suvlasničke zajednice na predmetnoj nekretnini, ali je i u tom postupku država ponovno, po tko zna koji put, osporila vlasništvo. RH se usprotivio predloženoj diobi pa je taj postupak obustavljen, a Grad Vodnjan upućen na pokretanje nove parnice. Na Trgovačkom sudu u Pazinu Vodnjan je pokrenuo sudski postupak koji još nije riješen i za koji je sasvim izvjesno da neće biti riješen u dogledno vrijeme. (Piše Cristian Bruno GALIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter