Država uskraćuje potporu jedino istarskim ribarima

Ilustracija (D. MEMEDOVIĆ)
Ilustracija (D. MEMEDOVIĆ)

Većini istarskih ribara nije isplaćena tržišna kompenzacija. Problem je, kažu nam ribari, u prekratkom roku dostave kopije očevidnika resornom ministarstvu. Naime, taj rok iznosi 48 sati. Savudrijski ribar Danilo Latin upozorava da ga nisu svi u mogućnosti poštivati zadani. Za primjer navodi situaciju u kojoj ribar izlazi u petak na more te bi trebao za vikend pronaći otvoreni poštanski ured i poslati kopiju očevidnika Ministarstvu, što onima iz manjih sredina predstavlja ogroman problem. Ribari, doduše, mogu fotografirati očevidnik i poslati ga e-mailom, ali rijetki na svom brodu imaju takvu mogućnost.

Sustav ne radi

Neki ribarski brodovi imaju ugrađen i elektronički očevidnik kojim podatke automatski odašilju Ministarstvu, ali takvi su doista rijetki. Postoji i druga kategorija brodova na kojima su postavljeni elektronički očevidnici, kao što je slučaj i na koči u vlasništvu Latina, ali Ministarstvo nije aktiviralo sustav pa je isto kao da ih nemaju.

- Ne znam zašto bismo mi trebali ispaštati zbog neaktivnosti Ministarstva. Ispada da nam netko namjerno želi uskratiti potporu, ističe Latin. Iznosi zanimljiv podatak da tržišnu kompenzaciju država uskraćuje jedino istarskim ribarima. Tako ispada da se jedino oni ne pridržavaju propisa, što je teško za povjerovati.

Zbog ovog, ali i drugih problema jučer su se u Puli sastali predstavnici istarskog ribarskog Ceha, na čelu s predsjednikom Robertom Momićem. Nakon sastanka Momić nam je potvrdio da je jedan od razloga njihovog zahtijeva za sastankom s predstavnicima Ministarstva i neisplata tržišne kompenzacije.

- Istarsko ribarstvo je na koljenima, što zbog velikog broja delfina, što zbog promjene propisa koji su stupili na snagu ulaskom Hrvatske u EU. Svi su ribari ugroženi - i plivaričari, i kočari, i oni koji koriste manje alate, kaže Momić. U Istri je trenutno registrirano 800 obrtnika koji se bave ribarstvom te 400 onih kojima je to sporedna djelatnost. Na pitanje napuštaju li ljudi to zanimanje, Momić odgovara da mnogi traže drugi posao, prelaze, primjerice, u ribolovni turizam. "Od ribarstva je gotovo nemoguće živjeti čitave godine", ističe.

Tržišna kompenzacija

Što se tiče tržišne kompenzacije, potvrđuje da se ona ne isplaćuje samo istarskim ribarima. "Želimo samo da u tom segmentu uvjeti budu za sve isti, odnosno tražimo razumijevanje Ministarstva. Nemoguće je da se drugi pridržavaju propisa, samo mi u Istri ne", kaže Momić. Inače, tržišna kompenzacija iznosi 12 do 14 posto po kilogramu bijele ribe, ovisno opredijele li se ribari za prosječne cijene koje dostavlja Uprava za ribarstvo ili traže da im isplati po izdanim računima.

Predstavnici istarskih ribara očekuju da će ih u Ministarstvu primiti do kraja mjeseca te da će uspjeti pronaći rješenja za nagomilane probleme. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter