Država treci put prodaje TESU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U cetvrtak je objavljen treci krug prodaje Uljanik TESU-a (Tvornice elektricnih strojeva i uredaja), koji se u potpunosti razlikuje od dosadašnja dva. Krajem 2010., u prvom pokušaju, država je prodavala tvrtku po nominalnoj cijeni od 36,73 milijuna kuna. Potom je na proljece 2011. cijenu spustila na 9,18 milijuna kuna.

No, na oba natjecaja nije pristigla niti jedna ponuda, i to zato što se od potencijalnih kupaca tražilo da ispune niz uvjeta: trebao se podmiriti dug prema HFP-u, priložiti poslovni plan za pet godina, zadržati sve zaposlenike, a pored ostalog, trebalo se obvezati da se nekretnine i dionice nece smjeti prodati niti opteretiti.

U cetvrtak nije istaknuta cijena za TESU niti ikakvi uvjeti koji se traže od kupaca. Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) je objavila da do 4. travnja prikuplja pisma namjere za iskazivanje interesa za kupnju pulske tvrtke. Pojašnjeno je da se javni poziv provodi temeljem odluke Upravnog vijeca AUDIO-a od 16. veljace te što ce uslijediti nakon što Agencija prikupi pisma namjere.

- Tada ce se donijeti konacna odluka o pocetnoj cijeni, uvjetima i provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujucih ponuda. Potom ce se pozvati investitori na podnošenje obvezujucih ponuda za kupnju dionica, piše u natjecaju AUDIO-a.

Upitan ima li saznanja o potencijalnim kupcima predsjednik Nadzornog odbora ?ino Šverko nam je odgovorio da to njemu nije poznato. Smatra da je kljucni problem te tvrtke to što nije riješeno pitanje zemljišta na kojem se nalaze hale TESU-a, izmedu pulske obale i zidina Uljanika.

Ministarstvo financija je stopostotni vlasnik Uljanik TESU-a. Tvrtka ima oko 130 zaposlenih, a tijekom 2010. i 2011. radnici su nekoliko puta prosvjedovali zbog neisplate placa i nebrige države za tu tvrtku. (P. GREGOROVIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter