Država sufinancira (i) građanima nabavu eko-vozila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokreću projekt poticanja nabave vozila sa smanjenom emisijom ugljičnog dioksida, vrijedan sedam milijuna kuna, kojim će se sufinancirati nabava električnih, "plug-in" hibridnih i hibridnih vozila.

Sredstva su namijenjena građanima i pravnim osobama, kojima će se omogućiti sufinanciranje u iznosima od 30.000 do 70.000 kuna po vozilu, ovisno o tehnologiji koju vozila koriste.

Cilj projekta je poboljšanje kvalitete zraka u gradovima kroz smanjenje emisija ugljičnog dioksida u prometu, odnosno ukupne emisije stakleničkih plinova na razini države, objavilo je Ministarstvo zaštite okoliša na svojoj web-stranici.

Smisao projekta je i smanjenje troškova održavanja vozila te veća sigurnost u prometu, smanjenje potrošnje fosilnih goriva kao i poticanje društveno odgovornog poslovanja – u slučaju tvrtki koje se pri obnovi voznog parka odluče za električna ili hibridna vozila.

Procedura za dobivanje sredstava je, obećavaju u Ministarstvu, jednostavna i brza. Po objavi javnog poziva potrebno je predati ispunjeni zahtjev Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, potpisati ugovor o sufinanciranju, a sredstva će biti uplaćena na račun korisnika u roku od 30 dana od dostave dokaza o kupovini vozila, računa, ugovora o kreditu i sličnog.

Građani će moći ostvariti pravo na subvenciju najviše jednog novog vozila, dok će trgovačka društva moći od Fonda dobiti i do 350.000 kuna, uz mogućnost povećanja ovog iznosa uz dodatni pregled učinaka po objedinjenom zahtjevu.

Od ukupno osiguranih sedam milijuna kuna, tri milijuna su namijenjena za direktne poticaje građanima, a četiri su predviđena za pravne osobe. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter