Država se zadužuje za milijardu dolara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska se ponovno, kao i u listopadu prošle godine, zadužuje na americkom tržištu, ali u samoj Vladi i Ministarstvu financija nema informacija o izdanju novih državnih obveznica, uz objašnjenje da "po propisima SAD-a nije moguce dati nikakve informacije dok transakcija ne bude završena".

Tako je u Vladi nemoguce doznati ni koliko je zaduženje, uz koju kamatu, koliku rocnost te na što ce novac biti potrošen, na refinanciranje duga ili pokrivanje deficita u proracunu, koji je vec dosegnuo 7,7 od planiranih 8,6 milijardi kuna. Ako cijeli iznos ode na pokrivanje deficita, znacit ce to i povecanje vanjskog duga za 1,5 milijardi dolara, cime ce inozemni dug premašiti hrvatski BDP.

Vijest da je Ministarstvo financija izdalo obveznice u Hrvatsku je stigla preko Reutersa, odnosno iz Londona, a nekoliko izvora bliskih Vladi neslužbeno nam ju je potvrdilo. Doznajemo da je plan zadužiti se za oko milijardu dolara, iako neki naši izvori spominju i izdanje obveznica od 1,5 milijardi dolara, uz ogradu da je to limit preko kojeg se sigurno nece ici.

Spominje se i da je obveznica izdana na deset godina te da ce investitori na obveznicu ostvariti prinos od 6,75 posto, što znaci da ce država platiti toliku kamatu na zaduženje. Kao gotova stvar u financijskim se krugovima istice i zaduženje na domacem tržištu od cetiri milijarde kuna, najkasnije na jesen, ali i mogucnost da Hrvatska tada izade i na europsko tržište.

Na americkom tržištu Hrvatska se za 1,5 milijardi kuna, takoder uz prinos od 6,75 posto, zadužila i prošlog listopada, a cak 55 posto iznosa upisali su tada americki fondovi. Ministar financija Ivan Šuker tada je bio na turneji po SAD-u te je otkrio da je interes investitora premašivao tri milijarde dolara.


Podijeli: Facebook Twiter