Država se neće knjižiti na zemljišta općina i gradova

Država je htjela i rovinjski Zlatni rt (arhiva)
Država je htjela i rovinjski Zlatni rt (arhiva)

Sa 114 glasova za i dva suzdržana zastupnici Hrvatskoga sabora prihvatili su prijedlog vjerodostojnog tumačenja članka 44. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama od 1990. godine, koji su podnijeli klubovi zastupnika IDS-a, SDP-a, HNS-a i HSU-a.

Podsjetimo, država se putem Državnog odvjetništva počela knjižiti na ta zemljišta, što je izazvalo nelagodu na lokalnoj razini, napose u Istri. Nakon što je DORH zatražio od gotovo svih općina i gradova dopuštenje za uknjižbu na sporne nekretnine, jedinice lokalne samouprave su stale u obranu te namjere. IDS je pokrenuo inicijativu za izmjenom Zakona o šumama koja je naišla na plodno tlo među ostalim saborskim zastupnicima iz Istre.

Tako je pokrenut zajednički prijedlog svih četiriju stranaka koalicije. Saborski Odbor za zakonodavstvo, kojim predsjedava bivša ministrica Ingrid Antičević Marinović, dao je pozitivno mišljenje, što su gotovo jednoglasno u konačnici potvrdili i saborski zastupnici.

Naime, člankom 44. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama od 1990. godine sredstva za osnivanje Poduzeća za šume osigurana su iz osnovnih, obrtnih i drugih sredstava tadašnje Samoupravne interesne zajednice šumarstva Hrvatske i tadašnjih radnih organizacija u djelatnosti šumarstva te su utvrđene bilancom na dan 31. prosinca 1990., postala državno vlasništvo na dan stupanja na snagu toga zakona.

Doslovno tumačenje te odredbe zakona dovelo je do toga da se RH, putem nadležnog državnog odvjetništva koje je zastupa ex offo, knjiži kao vlasnik raznih nekretnina koje ni na koji način ne predstavljaju nekretnine koje bi bile povezane sa šumama ili brigom za njih i njihovo održavanje, kao što su gradske ulice, trgovi, zemljišta na kojima su zgrade i slično.

Temeljem ovog prijedloga rješava se djelomično nastali problem, odnosno ovim vjerodostojnim tumačenjem se samo utvrđuje da RH odustaje od toga da putem nadležnog državnog odvjetništva knjiži sebe kao vlasnika svih tih nekretnina. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter