Država Puli uzela nekretnine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije tocno dvije godine Opcinsko državno odvjetništvo u Puli pokrenulo je veci broj sudskih postupaka radi utvrdivanja imovinskopravnih odnosa unutar vojnih zona koje su nekada bile u vlasništvu JNA.

Ti su postupci pokrenuti temeljem Uredbe o preuzimanju sredstava JNA na teritoriju RH, a medu najinteresantnijima je onaj za utvrdivanje državnog vlasništva nad atraktivnim nekretninama unutar vojnih zona koje su bile upisane kao vlasništvo Grada Pule ili kao društveno vlasništvo s pravom korištenja bivše opcine Pula.

U jednom od parnicnih postupaka koji je bio pokrenut protiv Grada Pule sporno je bilo sedam nekretnina ukupne površine 54.127 cetvornih metara na Monumentima. Presudom pulskog Opcinskog suda u svibnju 2008. usvojen je tužbeni zahtjev Republike Hrvatske, a protiv takve presude Grad Pula je uložio žalbu koju je Županijski sud nedavno odbacio.

Time je postala pravomocna presuda Opcinskog suda kojom se utvrduje da je Republika Hrvatska temeljem navedene uredbe postala vlasnikom nad sedam nekretnina na Monumentima. Protiv odluke Županijskog suda Grad je naložio reviziju, a sada se još može žaliti Vrhovnom sudu.

No protiv Grada Pule na Opcinskom sudu u tijeku su još dva parnicna postupka i to za 26 nekretnina ukupne površine 449.287 cetvornih metara na podrucju vojarne Muzil te postupak za 11 nekretnina ukupne površine 115.029 kvadrata na podrucju Hidrobaze.

Procelnik za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat pojašnjava da je bivša Opcina Pula stekla pravo korištenja, upravljanja i raspolaganja spornim nekretninama temeljem pravomocnog upravnog akta i sudskog postupka obnove zemljišnih knjiga 1965. godine te je Grad Pula 2002. godine kao pravni sljednik upisao pravo vlasništva.

Pred Trgovackim sudom u Pazinu u tijeku su i dvije parnice za nekretnine na podrucju Katarina – Monumenti i Vallelunga i to za 21 nekretninu ukupne površine 425.670 cetvornih metara.

Dakle, Republika Hrvatska pokrenula je pred nadležnim sudovima parnice radi stjecanja prava vlasništva na nekretninama na kojima je Grad Pula upisao pravo vlasništva kao pravni sljednik bivše opcine Pula koja je u zemljišnim knjigama bila upisana kao korisnik na nekretninama ukupne površine 1.055.521 cetvorni metar.

- Dok se u drugim dijelovima Hrvatske državna imovina gradovima i opcinama dodjeljuje bez naknade, Grad Pula je obilno placa, pa je tako za bivšu vojarnu "Karlo Rojc" placeno 10,5 milijuna kuna, dok je za "Vladimir Gortan" placeno devet milijuna kuna, tvrdi Prhat.

- Vjerujem da se državna imovina mora staviti u funkciju razvoja grada Pule, kako gospodarskog tako i svekolikog razvoja. Nedostatak jasno propisanih kriterija za dodjelu "državne" imovine nerijetko u našoj zemlji dovodi do situacije da se imovina dodjeljuje po stranackoj liniji ili liniji poznanstava, a ne po kvaliteti razvojnih projekata koji se nude, zakljucio je Prhat.

Inace, Opcinsko državno odvjetništvo je zajedno s pulskim Uredom za katastar provelo identifikaciju ukupno 44 vojne zone na podrucju bivše opcine Pula. Utvrdeno je da na pet lokacija postoji pravo vlasništva trecih osoba koje su vlasništvo stekle na pravno valjani nacin, odnosno da ni bivša JNA, ni sada MORH, nisu nikad upravljali i raspolagali tim nekretninama.

Na preostalih 39 lokacija utvrdeno je da se na njima nalaze ukupno 1.044 nekretnine cija površina iznosi 10.721.021 cetvorni metar. Od navedenog broja ukupno 965 nekretnina dosad je upisano kao vlasništvo Republike Hrvatske. (D. BAŠIC PALKOVIC)

Miletic: Poduzet cemo sve da zemljišta ostanu u vlasništvu Grada
"Iako ne želim prejudicirati konacnu odluku sudskih instanci, moguci gubitak vlasništva nad navedenim nekretninama sigurno je nešto s cime se Grad nikada nece pomiriti", rekao je gradonacelnik Boris Miletic dodajuci da ce Grad iskoristiti sve pravne mogucnosti kako bi zemljišta ostala u gradskom vlasništvu. Po njegovim rijecima, najvažnije je navedena podrucja staviti u funkciju sveopceg društvenog razvoja kroz gospodarske i civilne sadržaje.


Podijeli: Facebook Twiter