Država Puli otela 54 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koncem srpnja donijelo je rješenje o utvrdivanju granica pomorskog dobra u slobodnoj carinskoj zoni pulske luke. Njime se prakticki utvrduje da je granica pomorskog dobra upravo granica zemljišta tvrtke Luka Pula vrijednog 54 milijuna kuna.

Buduci da se pomorskim dobrom proglašava zemljište uz more kojim gospodari država, Luka Pula je tako ostala bez dijela svog temeljnog kapitala koji je u zemljišnim knjigama unesen i upisan kao vlasništvo te komunalne tvrtke. Valja reci i da je ovo rješenje donijeto prema starom zakonu o pomorskom dobru jer je novi još u pripremi.

No, kažu znalci, po novom bi zakonu rješenje za Luku Pula bilo još gore. Naime, kao što smo vec pisali, Luka Pula je nekoc bila u sastavu holdinga Uljanik koji ju je kao kompenzaciju zbog duga ustupio Gradu Puli. Dakle, preko leda, ali i novcanika gradana Pule, Uljanik, odnosno država je kompenzirala dugovanja za komunalnu naknadu ustupivši tu tvrtku koja je u svoj temeljni kapital unijela i zemljište od oko 5,5 hektara.

Na tom zemljištu Luka Pula posjeduje hale i druge zgrade koje se prostiru na ukupno 15.000 kvadrata. Zemljište je u postupku pretvorbe procijenjeno na 54 milijuna kuna. Procjena vrijednosti u postupku pretvorbe radena je po kriterijima identicnim kao za brodogradilište Uljanik buduci da je Luka Pula tada poslovala u sklopu Uljanika.

Sadašnja vrijednost tvrtke, zajedno s tim nekretninama, po procjeni sudskog vještaka iznosi oko 240 milijuna kuna. Sažetak svega je cinjenica da je Uljanik, dakle država, najprije kompenzirao dug putem tvrtke i zemljišta, a potom ga oteo u obliku pomorskog dobra.

Direktor Luke Pula Dalibor Suljevic veli da se tim rješenjem oduzima pravo vlasništva tvrtke te da ne dolazi u obzir oduzimanje zemljišta bez naknade. "Država ne može oteti zemljište koje su dva puta platili gradani Pule. Poduzet cemo sve zakonske mjere da bismo zaštitili ustavna i zakonska prava Luke Pula. (...)

Prestanak prava vlasništva dovodi do drasticnog smanjenja temeljnog kapitala Luke Pula, a time i smanjenja vrijednosti udjela njenih vlasnika - Grada Pule, Vodovoda, Herculanee i Pulaprometa. Tu je i pitanje sudbine tridesetak radnika. Mi jednostavno ne možemo dozvoliti da oni sa svojim obiteljima ostanu bez posla i postanu žrtve neujednacenih zakonskih rješenja. Ono što je placeno u postupku pretvorbe ne može biti oduzeto bez naknade. To predstavlja neku vrstu nacionalizacije, što je protivno Ustavu RH", istice Suljevic.

Gradonacelnika Borisa Miletica smo upitali nije li Grad Pula cineci uslugu Uljaniku prilikom preuzimanja tvrtke Luka Pula ustvari kupio macka u vreci. Miletic je istaknuo da je Grad onda podmetnuo leda ne bi li Uljanik danas bio to što je. (Cristian Bruno GALIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SRIJEDE 18. KOLOVOZA.


Podijeli: Facebook Twiter