Država proglasi šumom i uknjiži se na ulice, groblja…

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Već se neko vrijeme Državno odvjetništvo RH diljem Istre upisuje na zemljišta u vlasništvu jedinica lokalne samouprave. Time se onemogućuje gradovima i općinama slobodno raspolaganje svojim zemljištem, a istodobno im priječi realizaciju ranije započetih projekata koje su ugovorili s EU fondovima ili privatnim investitorima. S kakvim se ogromnim problemom suočavaju upozorio nas je gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović koji nas je za Glas Istre rekao da DORH traži knjiženje države na građevinsko zemljište. Isto je rekao i njegov rovinjski kolega Giovanni Sponza.

IDS traži promjenu Zakona o šumama

- U nedavno zaprimljenoj tužbi države protiv Grada Vodnjana, zatražena uknjižba prava vlasništva RH na gradskoj ulici u Peroju, a koja kao takva postoji već više od 100 godina. Isto je zatraženo i morskoj obali pa čak i moru, ali i na nekretninama u poslovnoj zoni Galižana koju je Grad prodao na javnom natječaju i gdje su investitori započeli realizaciju projekta, ogorčeno govori gradonačelnik Vodnjana.

Rovinjski gradonačelnik Giovanni Sponza dodaje da danas imaju apsurdne situacije zbog svega toga.

- Problem je što se u dokumentima državnih institucija vode kao šume: trgovi, ulice, groblja, pročistači, dječja igrališta… No, ono što jest neshvatljivo, a predstavlja vrlo ozbiljan problem, jest da takva situacija blokira na lokalnoj razini projekte i investicije u komunalnu i javnu infrastrukturu, čime se ograničava razvoj općina i gradova. A da apsurd bude još veći time se blokiraju i onemogućavaju općine i gradovi da na temelju već spremnih projekata realiziraju investicije i dobiju za to značajna sredstva iz EU fondova, rekao nam je Sponza.

Kako riješiti ovaj gorući problem? Sponza i Vitasović, oboje iz IDS-a, smatraju kako je, za rješenje ovog problema, ipak prijeko potrebno promijeniti Zakon o šumama. Vitasović pojašnjava da je to jedini način rješavanja problema zato što državne institucije od osamostaljenja RH nisu uskladile pravne propise i dokumente sa stvarnim stanjem na terenu.

- Već duže vrijeme ukazujemo na navedenu problematiku i to ne samo šumskog zemljišta, već i poljoprivrednog i turističkog. Mi hoćemo dati svoj doprinos s konkretnim zakonskim rješenjima, ali to očekujemo i od ostalih stranaka, veli glavni tajnik IDS-a da je to stav i kluba zastupnika IDS-a.

Šume potražuju samo nekretnine u Istri?

Predsjednica Laburista, Nansi Tireli iz Labina misli da nije potrebno mijenjati Zakon o šumama za riješiti ovaj problem, nego preispitati takve odluke Državnog odvjetništva i sankcionirati sve one koji su godinama donosili presude suprotne zakonima koji su bili na snazi.

- Potrebno je na svim gradskim i općinskim vijećima donijeti zaključak o neprihvaćanju takvih prijedloga DORH-a, pa i po cijenu ulaska u sudske sporove. Od Ministarstva poljoprivrede zatražiti da hitno objavi popis svih takvih nekretnina za koje smatra da pripadaju Hrvatskim šumama u svim jedinicama lokalne samouprave, a ne samo u Istri. Dok god Ministarstvo poljoprivrede takav popis ne objavi DORH ne smije donositi ni jednu presudu. Po praksi koju smo započeli ispada da Hrvatske šume potražuju samo nekretnine u Istri i da su sudovi godinama donosili rješenja kojima su državnu imovinu nesebično dijelili samo općinama i gradovima u Istri, što nije točno! Ako se presude i dalje donose po ovakvoj praksi, imaju li HŠ dovoljno novaca da gradovima i općinama plate sve ono što su ovi godinama investirali i gradili na njihovom vlasništvu? Mislim da nemaju i dolazimo do novog problema jer Šume po zakonu ne mogu u stečaj. Ovo se može događati samo u Hrvatskoj jer nemoguće je da javno poduzeće kao što su HŠ na taj način gradovima i općinama uzimaju ono čime desetljećima gospodare manirom dobrog gospodara, što se za Šume ne bi baš moglo reći. Ako HŠ želi i dalje voditi politiku gradnje vila s bazenima za uzak krug korisnika, a Istra im je primamljiva destinacija (ili jedina) onda neka to pošteno kažu, a ne da opterećuju DORH, koje osobno smatram, ima puno više nejasnijih problema za riješiti od ovoga, zaključila je Tireli. (Paulo GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter