Država prodaje zemljište za 20 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo državne imovine u subotu je objavilo javni poziv za podnošenje ponuda za kupnju nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske. Na natječaju se prodaju 24 nekretnine u cijeloj Hrvatskoj, a rok za podnošenje ponuda je 11. prosinca ove godine do 14 sati te se sve nekretnine prodaju u zatečenom stanju. između 24 nekretnine nalaze se i tri iz Istre pa tako i pulsko zemljište površine 22.397 četvornih metara, koje je procijenjeno na 20,68 milijuna kuna, uz jamčevinu od milijun kuna. 

Parcela uz obilaznicu

Riječ je o zemljištu uz obilaznicu, nasuprot Pula City Malla u smjeru Verudele, odnosno zemljištu ispod Gregovice. Radi se o neizgrađenom ravnom zemljištu koje je prometno povezano, a u blizini zemljišta nalaze se druga izgrađena zemljišta te poslovni objekti. Prometno je dobro povezana te ima izlaz na glavnu prometnicu. Inače, ova se nekretnina nedavno, u kolovozu, već našla na javnom natječaju za prodaju nekretnina Ministarstva državne imovine, ali za nju nije bilo zainteresiranih kupaca iako se smatralo da je stavljena na prodaju zbog iskazanog interesa. Neslužbeno se spominje da je interes za ovu nekretninu iskazao predstavnik i distributer poznate marke automobila, koji bi na zemljištu izgradio salon i servis uz obilaznicu. Doduše, cijena nekretnine je poprilično "paprena" za takvu investiciju.

Sama lokacija, odnosno ovaj dio Pule, doživio je u posljednje vrijeme značajne građevinske investicije. Osim Pula City Malla blizu se gradi zgrada Unilinea, u nastavku obilaznice novi centar Plodina, a uskoro i Lidla, a sve je začinjeno proširenjem obilaznice u četverotračnu prometnicu do križanja s Medulinskom cestom/Mutilskom ulicom. Usto, gradi se i peti krak rotora na križanju obilaznice s Medulinskom cestom/Mutilskom ulicom, koji bi trebao značajno rasteretiti promet na Gregovici. 

Iskoristiti "mrtvi" kapital

Iz Grada Pule, pak, ovaj natječaj komentiraju činjenicom da je u posljednje vrijeme sve izraženija poduzetnička aktivnost u Puli.

- U neposrednoj blizini zemljišta kojeg je država oglasila za prodaju trenutno Grad Pula provodi 20 milijuna vrijednu investiciju proširenja obilaznice na četiri trake, gradi se jedan trgovački centar i drugi je u najavi, a u blizini se gradi i nova poslovna zgrada najveće putničke agencije u Hrvatskoj. Na tom području nedavno je izgrađen i Pula City Mall. Na Gradu Puli je da stvori sve pretpostavke za privlačenje novih investicija, otvaranje prijeko potrebnih radnih mjesta i u konačnici za stvaranje poticajne poduzetničke klime, govore iz Grada Pule i ističu da je pulska gradska prava prva po pitanju izdvajanja za poduzetništvo, a s druge strane državna imovina se ne koristi, propada i predstavlja "mrtvi kapital" pa je ovaj natječaj iskorak jer je svakako bolje da se državna imovina, koja se godinama ne koristi, stavi u funkciju kako bi se osigurao daljnji rast i razvoj Pule te da građani od nje imaju koristi. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter