Država prodaje zemljište u suvlasništvu Borne Rajić na Španidigi kod Rovinja

Stancija Gati, koju je kupio, pa potom bespravno nadogradio Luka Rajić, a potom nakon rastave ostavio supruzi Borni (Arhiva)
Stancija Gati, koju je kupio, pa potom bespravno nadogradio Luka Rajić, a potom nakon rastave ostavio supruzi Borni (Arhiva)

Državna uprava ponovno je oglasila prodaju nekretnina - kuća, poslovnih prostora i zemljišta - koje se nalaze u vlasništvu Republike Hrvatske.

U oglasniku što ga je objavio Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), navedene su i nekretnine na području Istarske županije, početne cijene po kojima ih građani i tvrtke mogu kupiti, te iznos jamčevine koju treba uplatiti pri ponudi. Zainteresirani kupci ponude za državne nekretnine mogu predati do kraja prosinca ove godine.

Najveće i najskuplje nekretnine država prodaje na području grada i katastarske općine Rovinj. Riječ je o zajedničkoj prodaji oranica, dvorišta, pašnjaka, lokve i puta u predjelu Španidiga, pored ceste Rovinj - Bale.

Sveukupno se radi o 14 tisuća četvornih metara zemljišta na građevinskom području, čija je početna cijena 8 milijuna i 839 tisuća kuna. To je drugi pokušaj prodaje tog terena - početkom 2014. godine početna cijena bila je 9,3 milijuna kuna.

Prema podacima s preglednika Arkod, radi se o velikoj površni zemljišta koje se nalazi oko samo jedne građevine. Ali, ne bilo kakve. Riječ je o stanciji Gati na Španidigi, koju je 2002. godine kupio poduzetnik Luka Rajić te je, nakon rastave, ostavio svojoj supruzi Borni.

Naime, "pašnjak s lokvom i putom", kojeg država sada prodaje kao "vlasnik idealnog djela 2/6 nekretnine," u suvlasništvu je s Bornom Rajić, koja je upisana u vlasnički list, zajedno s Lidom i Giusseppeom Obrovaz, stanovnicima Rovinja.

Prema zemljovidu, DUUDI prodaje veliku površinu zemlje oko kuće Borne Rajić, koja je na tu adresu 2009. godine preselila svoju tvrtku Borna Design, te najavila kako će se posvetiti uzgoju maslina i lavande. Mediji su tada izvještavali kako će se državna poljoprivredna zemlja na tom terenu dati u zakup, te se špekuliralo kako će zakupnica biti upravo bivša supruga tajkuna Luke Rajića.

Njegova uloga na Španidigi također je zabilježena na požutjelim novinskim stupcima, gdje se navodilo da je bespravno visokim zidom ogradio desetak hektara državnog zemljišta, te da je 2004. godine gradio bez građevinske dozvole. Bespravni objekti na stanciji Gati srušeni su 2007. godine. Prodaja državne zemlje u okolici stancije Gati - među kojima  je i udio u zemljištu Borne Rajić - svakako stavlja ovaj javni natječaj pod povećalo javnosti. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter