Država prodaje Brijuni Rivijeru i Zračnu luku Pula?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je pokrenula proces privatizacija tvrtki u državnom vlasništvu, među kojima su i Zračna luka Pula, te poduzeće Brijuni Rivijera. Državni ured za upravljanje državnom imovinom objavio je na svojim web stranicama natječaj kojim se traže savjetnici za "početnu i neovisnu ocjenu portfelja trgovačkih društava u vlasništvu RH prije donošenja odluka o privatizaciji". Na listi se nalazi 54 poduzeća različitih djelatnosti i veličina, a među njima su Hrvatske autoceste, Janaf, HEP, Plinacro, Hrvatske šume, Hrvatska lutrija, ACI, Jadrolinija, aerodromi, Hrvatska pošta, Petrokemija i Brijuni Rivijera.

U Vladi kažu da spomenuti natječaj ne znači kako će se sve te tvrtke doista i privatizirati. "Prerano je reći koje će tvrtke u privatizaciju. Najprije se treba pokazati ima li smisla privatizirati svaku od njih ili nema. Svrha natječaja je da se pokaže što se i kako uopće može privatizirati," kaže Anton Kliman, ministar turizma za naš list.

Natječaj DUUDI-ija otvoren do 3. svibnja ove godine. Traže se ocjene stanja za "prodaju trgovačkih društava bez prethodno obavljenog restrukturiranja" i "prodaju trgovačkih društva uz prethodno obavljeno restrukturiranje". Treća mogućnost je zadržavanje u vlasništvu s ili bez restrukturiranja trgovačkog društva. Početak privatizacije tvrtki u državnom vlasništvu Vlada je najavila još na samom početku svog mandata. Premijer Tihomir Orešković o tome je razgovarao s inozemnim financijerima. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter