Država preuzela sanaciju (i) pulske bolnice

Krajem idućeg tjedna novo vodstvo, sanacijski ravnatelj i tročlano sanacijsko vijeće - pulska bolnica (D. ŠTIFANIĆ/arhiva)
Krajem idućeg tjedna novo vodstvo, sanacijski ravnatelj i tročlano sanacijsko vijeće - pulska bolnica (D. ŠTIFANIĆ/arhiva)

Nakon državnih bolnica, Vlada je konačno preuzela na sebe i sanaciju županijskih bolnica, a ministar financija Slavko Linić obećao je da će do kraja ovog mjeseca biti plaćeno svih pet milijardi kuna, koliko zajedno duguju klinički bolnički centri, županijske bolnice i domovi zdravlja u Hrvatskoj.

Od idućeg mjeseca, rekao je Linić, sve će nove obveze bolnica i HZZO-a prema ljekarnama država podmirivati u roku od 60 dana.

Što se tiče pulske Opće bolnice, njezin udio u tom dugu iznosi nešto više od 191 milijuna kuna. Tolike su, naime, bile ukupne obveze bolnice zaključno sa zadnjim danom prošle godine. Od toga su dospjele obaveze iznosile skoro 104,6 milijuna kuna, a oko 42,5 milijuna otpada na kredit kod OTP banke, koji je Opća bolnica podignula 2006. godine, u ukupnom iznosu od 171 milijun kuna i s rokom otplate do 2018. Polovica iznosa ovog kredita, kažu u ravnateljstvu bolnice, utrošeno je za plaćanje obveza prema dobavljačima. Za otplatu su im preostala još 42 milijuna kuna, a podmiruju to iz sredstava za decentralizirane funkcije.

Krajem idućeg tjedna ministar zdravlja Rajko Ostojić trebao bi imenovati novo vodstvo pulske bolnice, sanacijskog ravnatelja i tročlano sanacijsko vijeće, koje će činiti predstavnici ministarstava zdravlja i financija te bolnice odnosno Županije kao njezinog osnivača.

Ministar Linić tvrdi da će novi ljudi na čelu bolnica pokazati da se može promijeniti način upravljanja i kontroliranja rashodovne strane čitavog zdravstvenog sustava. "Sustav će se srediti, a pacijenti to neće osjetiti. Tamo gdje je zdravstveni sustav neracionalan, mijenjat će se, neki će se odjeli spajati ako su dvije bolnice blizu", rekao je Linić.

Pacijentima i zdravstvenom kadru u Istri preostaje vjerovati da to neće ići preko njihovih leđa, smanjivanjem kvalitete i obima zdravstvenih usluga te broja zaposlenih. Novo zapošljavanje u sustavu javnog zdravstva ionako je već zabranjeno odlukom ministra Ostojića. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter