Država potpisuje novi sporazum s MOL-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dionicarski ugovor MOL-a i Vlade, što ga je Vlada objavila na svojim internetskim stranicama, pokazuje da se MOL više ne mora pridržavati perioda od pet godina u kojem bez njezine suglasnosti ne može prodati dionice Ine te da je država izgubila pravo prvokupa ako se MOL odluci prodati svoje dionice u domacoj naftnoj kompaniji. Medutim, po svemu sudeci, država ce ta prava ipak zadržati još godinu dana jer ce s MOL-om potpisati dodatni sporazum.

Vlada je bez tih prava ostala zato što se odredbe o prvokupu i zabrani prodaje povezuju s ispunjavanjem ugovora o plinskom biznisu, po kojem država od Ine treba otkupiti tvrtku za nabavu plina iz uvoza. Buduci da plinski ugovor, koji Vlada nije objavila na svojoj stranici, nije ispoštovan, to se smatra i znacajnom povredom dionicarskog ugovora, pa se MOL više ne mora držati zabrane prodaje Ininih dionica niti ih njoj prvoj mora ponuditi na kupnju.

Ipak, naši izvori iz Vlade tvrde da država svoja prava nece izgubiti barem još godinu dana jer ce s MOL-om na taj period dogovoriti odgodu kupnje plinskog biznisa, pa ce još toliko trajati i zabrana prodaje Ininih dionica i pravo države na prvokup. Iako dogovor s MOL-om o plinskom biznisu nije priveden kraju jer se u Vladi mjesecima zapravo lome koplja oko toga je li taj posao u interesu države, premijerka Jadranka Kosor, tvrde naši izvori, dogovorila je s MOL-om odredeni predah do konacnog rješenja, pa ce se tako potpisati ugovor o tome da se realizacija plinskog biznisa odgada na godinu dana. Radi toga država još godinu dana zadržava svoje pravo prvokupa, a MOL nece prodavati dionice Ine. Dijelom je to u Opatiji potvrdila i sama premijerka.

Kosor nije željela reci je li Vlada u potpunosti odustala od plinskog biznisa, ali nije to ni opovrgnula, samo je potvrdila da je MOL-u "poslala novi prijedlog sporazuma". Nije pojašnjavala o kakvom se sporazumu radi, ali iz Vlade isticu da je zapravo rijec o jednogodišnjoj odgodi. U MOL-u su skloni potpisivanju novog sporazuma o plinu, kojim bi se dogovorila odgoda tog posla na godinu dana jer su i sami svjesni da Vlada trenutno nema financijske mogucnosti otkupiti taj sektor od Ine.

Iz MOL-a porucuju da je objava dionicarskog ugovora pokazala da je on pravedan te da ce oni koji u to sumnjaju biti razocarani. Dodaju i da su oni svoj pristanak na objavu tog ugovora dali još u rujnu.


Podijeli: Facebook Twiter