Država postavlja prepreke lokalnim projektima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

O birokratskim propisima i neucinkovitosti državne administracije kao preprekama za bržu realizaciju projekata u jedinicama lokalne samouprave govorili su na konferenciji za novinare u Umagu predsjednik i tajnik županijskog HNS-a Veljko Ivancic i Boris Brajkovic.

- Hrvatska dogodine 1. srpnja ulazi u EU cime stjece pravo korištenja strukturnih i kohezijskih fondova za financiranje raznih lokalnih, regionalnih i državnih projekata. Pitamo se u kolikoj smo mjeri spremni da vec tada koristimo ta bespovratna sredstva. Ako podemo od toga da se mogu kandidirati samo projekti s gotovom dokumentacijom (gradevne dozvole koje podrazumijevaju i riješeno vlasništvo nad nekretninama), prijeti nam opasnost da necemo na vrijeme kandidirati dovoljno projekata. Poseban je problem državno zemljište, gdje je procedura prijenosa vlasništva na opcine i gradove vrlo složena i dugotrajna, te u velikoj mjeri ovisi o administraciji, kaže Ivancic.

- Ako se Kukuriku koalicija opredijelila u svom Planu 21 za vecu decentralizaciju, naš je stav da ne postoji bolje rješenje od toga da se zakonom omoguci prijenos državnog zemljišta na lokalnu samoupravu, i to svugdje gdje država nema strateški interes biti vlasnikom. Poseban je problem i Zakon o zaštiti i ocuvanju kulturnih dobara, zbog kojeg mnogi projekti moraju stati s obrazloženjem da su "tamo na nekoj parceli otkriveni neki temelji". Nedopustivo je da pretpostavljena prošlost, koja i ne mora biti tako daleka, ima prednost nad investicijama koje donose radna mjesta i kojima se poboljšava kvaliteta života ljudi, smatra Ivancic.

Pritom kao primjere u Umagu navodi proširenje poslovne zone Ungarija, gdje su od odobrene državne zemlje morali u startu oduzeti 17 od ukupno 40 hektara zbog pronadenih temelja neke zgrade ili kaštela (ni danas se ne zna o cemu se radi op. a.). Takoder navodi visoku ogradu kojom je zašticen veci dio Trga sv. Martina: ondje su pronadeni anticki nalazi, zatrpani su i to tako stoji vec mjesecima. Ograda visoka dva metra nalazi se na metar od ulaza u tamošnje kuce, cime je znatno smanjena kvaliteta života žitelja. (T. KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter