Država posjeduje 1.122 nekretnine u Istri

I zgrada pulske Lučke kapetanije na popisu je državnih nekretnina (M. ANGELINI/arhiva)
I zgrada pulske Lučke kapetanije na popisu je državnih nekretnina (M. ANGELINI/arhiva)

Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) objavio je prvi registar državne imovine, u kojem su navedene sve nekretnine, dionice i udjeli u trgovačkim društvima koje se, u svim županijama, nalaze u vlasništvu ili suvlasništvu Republike Hrvatske.

Riječ je o golemom popisu imovine kojom raspolažu ministarstva, agencije i uredi Vlade te javna poduzeća i razne državne ustanove. U Istarskoj županiji država je u vlasništvu ili suvlasništvu 1.122 nekretnine, u što se ubrajaju zgrade, kuće, stanovi, poljoprivredno zemljište, šume i građevinske parcele, a upisana je i kao vlasnik dionica i(li) udjela manjeg broja tvrtki koje imaju sjedište u Istri.

Vrijednost pojedinačne imovine, kada je riječ o nekretninama, nije specificirana u registru, dok se za dionice navodi njihova nominalna vrijednost.

Po objavljenom registru, samo jedna Vladina agencija ima nekretnine u Istri - Agencija za plaćanja u ribarstvu, poljoprivredi i ruralnom razvoju polaže pravo na suvlasništvo nekretnine u Pazinu (kuća u Ulici 25. rujna) oko koje se vodi sudski spor.

Državna geodetska uprava vlasnica je sedam poslovnih prostora - u Puli, Bujama, Buzetu, Rovinju, Labinu, Pazinu i Poreču. Državna uprava za zaštitu i spašavanje raspolaže poslovnim prostorom u Pazinu te četirima skladištima u Puli, Pazinu i Poreču.

Državni hidrometeorološki zavod vlasnik je zgrade u Pazinu. Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje vlasnik je 57 stambenih objekata u Istarskoj županiji. Nalaze se u Rovinju, Medulinu, Vodnjanu, Puli, Medulinu, Taru, Umagu i Poreču. Državni ured za reviziju vlasnik je poslovnog prostora u Pazinu.

Sam DUUDI vlasnik je ili suvlasnik 226 stambenih objekata u Istarskoj županiji, uglavnom stanova u Puli, Pazinu, Umagu, Poreču, Labinu i Rovinju. U sklopu te imovine navedeni su i objekti na otočju Brijuni, poput Vile Jadranke, objekata na Vangi i Kaštela. (D. GRAKALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter