Država ovrhom Barbancima uzima 855 tisuća kuna

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

- Već mjesec dana je račun Općine Barban blokiran. Nekoliko dana kasne plaće djelatnicima Općine, vrtića i stipendije studentima. Ne plaćamo ni javnu rasvjetu HEP-u, pa može doći do toga da nam je isključe na području čitave Općine. Jedini način da premostimo sadašnji trenutak je da uzmemo kredit u banci kako bi podmirili tekuće obveze, ali i osigurali novac za plaćanje ovrhe u cijelosti da odblokiramo račun, tim se apelom obratio općinski načelnik Denis Kontošić (SDP) vijećnicima kada je tražio da izglasaju odluku o kratkoročnoj pozajmici. Pojašnjavajući kako su se uopće našli u sadašnjem teškom stanju, načelnik je ispričao čitavu kronologiju problema, počevši od svibnja 2012.

- Tada je država raspisala natječaj za davanje potpora za razvoj poduzetničkih zona. Prijavili smo se na natječaj i očekivali dobiti od 1,5 do 2 milijuna kuna. No, država je našu poduzetničku zonu ocijenila jednu od najperspektivnijih u Hrvatskoj i dodijelila nam 4 milijuna kuna bespovratnih sredstava. No, uvjetovali su nas da Općina pritom mora uložiti vlastitih 1,8 milijuna kuna, također u zonu. Kako ta sredstva nismo imali u proračunu pokrenuli smo pregovore s državom da nam ustupe jednu parcelu na Punteri, čijom bi prodajom prihodovali potreban novac, a koji bi potom uložili u poduzetničkih zona. Dobili smo 4 milijuna kuna od države i uložili smo vlastitih milijun kuna u komunalno opremanje poslovne zone. No, nedostajalo nam je još ulaganje od 800 tisuća kuna jer država nikako da nam ustupi parcelu čijom bi prodajom to stekli, rekao je Kontošić.

Pojasnio je vijećnicima da je gotovo na svakodnevnoj bazi komunicirao s državnim tijelima da se to riješi, ali se našao u nemilosti državne birokracije koja je svaki put tražila još jedan dodatni papir i tako u nedogled.

- Posljedica toga je da smo od države dobili opomenu zbog toga jer u zonu nismo uložili tih dodatnih 800 tisuća kuna. Bilo je to u studenome prošle godine. Nakon toga bio sam u Zagrebu na sastanku i obećano mi je da će se to riješiti, ali jedino što je nakon toga učinjeno jest da su nam 26. siječnja blokirali račun i ovrhom uzeli sav novac s računa, ogorčeno je prepričao vijećnicima barbanski načelnik, koji je dodao da će račun biti blokiran dok si država ne naplati ukupno 855 tisuća kuna koliko smatraju da je Općina još trebala uložiti u poduzetničku zonu, a nije učinila. (P.GREGOROVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter