Država otima Vrsaru vrijedno zemljište?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako su Vrsarani smatrali da su njihove imovinskopravne bitke oko zemljišta u kampovima, na koja je Opcina Vrsar knjižena, završene poznatom pravomocnom drugostupanjskom presudom iz 2006. godine kojom je rovinjska Maistra izgubila mogucnost uknjižbe na niz nekretnina na tom podrucju, prevarili su se.

Novi vlasnicki napad stiže iz - Republike Hrvatske. Sad bi se na to zemljište htjela uknjižiti država temeljeci svoje pravo na lani donesenom Zakonu o turistickom i ostalom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije, a po kojem, poznato je, takvo zemljište u kampovima pripada Republici Hrvatskoj.

Tu svoju namjeru država je Opcini Vrsar iskazala prije nekoliko dana. U njeno ime Županijsko državno odvjetništvo u Puli poslalo je, s datumom 21. lipnja, Vrsaru zahtjev za mirno rješavanje spora oko nekretnina u kampu Valkanela ciji je, po njemu, suvlasnik država (s tvrtkom Maistra), ali ne i danas u zemljišne knjige upisana Opcina Vrsar.

- Nece proci, rezolutan je vrsarski nacelnik Franko Štifanic. "Uspjeli smo se oduprijeti pritiscima krupnog kapitala koji je htio postati vlasnikom onog što nije njegovo, pa cemo i državi, koja takoder svojata nekretnine koje nisu njezine vec opcinske. Nismo još odgovorili Državnom odvjetništvu na ovaj zahtjev, konzultiramo se s odvjetnicima, a sigurno je da necemo pristati na predloženo mirno rješenje spora.

Zapravo, ni nemamo na to pravo. Ja sam kao nacelnik po zakonu obavezan štititi i valorizirati opcinsku imovinu, a te su nekretnine, uvjeren sam, opcinsko vlasništvo. Ako treba, u dokazivanju tog našeg prava ici cemo ne samo na Vrhovni sud Republike Hrvatske, nego i na onaj u Strassbourgu", veli Štifanic. (Piše Goran PRODAN)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter