Država oduzima Puli 54 milijuna kuna?!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trgovacko poduzece Luka Pula moglo bi uskoro ostati bez zemljišta vrijednog gotovo 54 milijuna kuna. Tako tvrdi direktor Luke Pula Dalibor Suljevic, nakon višegodišnjih pokušaja da se temeljni kapital tvrtke spasi od - Republike Hrvatske.

Naime, država je toj tvrtki putem Opcinskog državnog odvjetništva osporila vlasništvo nad zemljištem površine ukupno 50.000 cetvornih metara, u pulskom akvatoriju, koje cini njen temeljni kapital, upisan u vlasnicke knjige. Suljevica smo stoga pitali o cemu se zapravo radi te koje su posljedice.

- Društveno poduzece Uljanik Luka d.o.o. obavilo je pocetkom 90-ih godina pretvorbu unutar Brodogradilišta Uljanik u skladu s tada važecim zakonima. U tom postupku u temeljni kapital tvrtke unijete su nekretnine, i to 11 skladišta i hale (10 tisuca kvadrata) te zemljište uz obalu, površine oko 40 tisuca kvadrata.

Dogovorom izmedu Uljanika i Grada Pule tvrtka Luka Pula je kompenzacijom prešla u vlasništvo jedinice lokalne samouprave, a s time i nekretnine. Koncem 90-ih usvojen je Zakon o pomorskom dobru pa je temeljem toga u veljaci 2001. godine pokrenut postupak utvrdivanja granica tog dobra. Opcinski sud u Puli presudio je u korist države, no Županijski sud, kao drugostupanjska žalbena instanca, djelomicno je prihvatio našu žalbu i zatražio mišljenje povjerenstva za granice Ministarstva mora.

Kako sada stvari stoje, naša bi tvrtka mogla vrlo brzo ostati bez tih nekretnina u slucaju da to povjerenstvo utvrdi granice pomorskog dobra kako predlaže Opcinsko državno odvjetništvo, kaže Suljevic.

- Ta se kompenzacija dogodila koncem 90-ih godina, kada je Uljanik dugovao Gradu, Vodovodu, Herculanei i Pulaprometu više od 40 milijuna kuna. Grad je preuzeo tvrtku i zemljište pa je taj dug prebijen. Sada se pitamo na koji ce nacin država obeštetiti Luku Pula, jer je to po zakonu dužna, kaže gradonacelnik Boris Miletic. (C. B. GALIC, snimio N. LAZAREVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter