Država odlazi iz Brijuni rivijere, IDS ne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jucer je objavljeno elektronsko izdanje Narodnih novina, dan nakon tiskanog, u kojem je Ministarstvo turizma objavilo natjecaj za izbor triju predstavnika Brijuni rivijere koji ce nadzirati rad direktora Ratomira Ivicica. Rijec je o tvrtki u vlasništvu države i Istarske županije kojom se namjerava upravljati bivšim vojnim nekretninama u južnoj Istri ili iste dati u koncesiju.

Izbor novih clanova Nadzornog odbora dio je postupka kojim je Vlada odlucila depolitizirati tijela nadzora u onim društvima u kojima je država jedini ili pretežiti vlasnik. No, depolitizacija je u ovom slucaju tek djelomicna. Naime, u sastavu NO-a ostaju predstavnici lokalne vlasti, dok Vlada putem javnih natjecaja traži nove ljude o cijem ce imenovanju opet odlucivati ta ista Vlada i to na prijedlog nadležnog ministarstva.

U slucaju Brijuni rivijere Vlada mice iz NO-a ministra turizma i potpredsjednika HSS-a Damira Bajsa, glavnog tajnika HDZ-a Branka Bacica i predsjednika Vladinog Savjeta za prostorno planiranje te saborskog zastupnika HDZ-a Jerka Rošina. Njihovi nasljednici u NO-u bit ce izabrani na javnom natjecaju, ali u NO-u ostaju istarski župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovcic te pulski gradonacelnik, potpredsjednik IDS-a i saborski zastupnik Boris Miletic. Prijave se primaju u Ministarstvu turizma do 28. rujna.

Kandidate koji se prijave provjerit ce povjerenstvo koje ce imenovati ministar turizma, a on ce, ili osobe koje on za to ovlasti, intervjuirati kandidate. Na temelju rezultata provedenog postupka ministar ce predložiti Vladi kandidate za clanove Nadzornog odbora Brijuni rivijere. (P. GREGOROVIC)

Za cetiri nadzornika u Uljaniku - 51 prijava
Prijave za prvi krug natjecaja za clanove NO-a mogle su se podnijeti do 14. rujna. Do tada se cak 104 kandidata javilo za tri mjesta u Nadzornom odboru Jadranskog naftovoda, odnosno 35 za svako mjesto. Iako je Janaf jedna od bolje stojecih kompanija u zemlji, buduci nadzornici ne mogu se nadati bogatoj naknadi, kako je to nekada bilo, jer je Vlada primanja clanova Nadzornog odbora u državnim tvrtkama ogranicila na dvije tisuce kuna mjesecno. Po broju prijavljenih slijedi HEP - 82 kandidata bore se za šest mjesta u Nadzornom odboru te Ina - 63 prijave za tri mjesta.

Kako je bilo i za ocekivati, najveci interes u brodogradevnoj industriji iskazan je za mjesta nadzornika u Uljaniku. Za cetiri mjesta pristigla je 51 ponuda, što znaci da ce se za svako mjesto natjecati po 13 kandidata. Jucer je istekao rok do kada su se mogli prijaviti potencijalni kandidati za nadzornike u Bina-Istri i Zracnoj luci Pula. Tek ce se naknadno saznati koliko je stiglo ponuda za jednog nadzornika u prvom i tri kontrolora u drugom društvu. (J. MARIC)


Podijeli: Facebook Twiter