Država od Dajle traži pola milijarde kuna

D. ŠEBELIĆ/CROPIX
D. ŠEBELIĆ/CROPIX

U tijeku su razgovori predstavnika vlasti i Katoličke crkve kako riješiti zamršen spor u vezi s nekretninama Župe Dajla, a kao ključan problem trenutačno se nameće odštetni zahtjev države prema toj istarskoj župi u visini od čak 500 milijuna kuna.

Naime, na Trgovačkom sudu u Rijeci - Ispostava Pazin, 21. lipnja počeo je postupak u kojem Županijsko državno odvjetništvo u Puli traži u ime Hrvatske 513 milijuna kuna za naknadu štete nastale nemogućnošću povrata zemljišta koje je država u kolovozu 2011. godine ponovno nacionalizirala.

U razdoblju dok je Crkva raspolagala tim nekretninama, što ih joj je država vraćala od 1997. do 2002., dio je, Fratarska šuma, prodan privatnim investitorima za golf terene i sada Hrvatska zahtijeva obeštećenje.

- Vlada Jadranke Kosor je pogriješila u ovom slučaju. Ne može se nekome nešto dati, nakon desetak godina mu to uzeti natrag i još tražiti odštetu za ono što taj više nema. To nije moralno, objasnio nam je izvor u Banskim dvorima poziciju Vlade po rješenju Ministarstva pravosuđa 9. kolovoza prošle godine. Njime su poništena rješenja Istarske županije, Ureda za imovinskopravne poslove, kojima je to poljoprivredno i građevinsko zemljište dano u vlasništvo Župi Dajla, kao pravnom sljedniku na crkvenom i civilnom području Benediktinskog samostana Dajla - Novigrad.

Prošlog tjedna predsjednik Vlade Zoran Milanović primio je apostolskog nuncija Alessandra D'Errica. Može se pretpostaviti da je bilo riječi i o Dajli odnosno golemom novcu što ga država potražuje od Crkve. Zasad se rješenje još ne nazire, ali činjenica je da i država duguje Crkvi, i to 230 milijuna kuna iz razdoblja od 2000. do 2003. godine, pa je možda moguće određeno prebijanje.

Podsjetimo, papa je 6. srpnja 2011. na jednu minutu suspendirao Ivana Milovana, tadašnjeg biskupa Porečke i pulske biskupije, koji nije htio potpisati da imovina samostana u Dajli pripada talijanskim benediktincima. Svoj je potpis na tu odluku stavio vatikanski biskup Santos Abril y Castello. Ali, Milovan se žalio premijerki Jadranki Kosor, koja je pisala papi da se "kao vjernica nada da će se naći rješenje kojim će se poruke ljubavi, mira i nade koje je papa prenio prilikom posjeta Hrvatskoj sačuvati i učvrstiti". Naposljetku je država ipak pokazala mišiće Vatikanu i tadašnji ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je razvlastio Crkvu nad zemljištem Župe Dajla.

Uz ovaj spor, pokrenuta su još dva. Najprije je još 19. siječnja 2012. pokrenut postupak protiv Župe Dajle i crkvenog poduzeća Benedikt d.o.o., no on je već pet dana kasnije obustavljen jer se Hrvatska povukla. Dan poslije, 25. siječnja, pokreće se novi spor zbog iste stvari, s tim da se sad traži i "predaja u posjed", odnosno doslovno da Župa iseli, a kao "umješači" na crkvenoj strani su i talijanski benediktinci, odnosno njihovo poduzeće Abbazia.

Taj je postupak prekinut službenom odlukom suda 6. rujna, a razlog tome je tužbe benediktinaca Visokom upravnom sudu. Oni su se žalili na rješenje Ministarstva pravosuđa. Tek nakon odluke Visokog upravnog suda nastavit će se ovaj spor. O njemu će ovisiti i odluka u onom za naknadu štete, jer ako ispadne da Hrvatska nema pravo na te terene i nekretnine, onda nema pravo ni na naknadu štete za prodane terene. (pišu D. CIGLENEČKI i D. RADALJAC)


Podijeli: Facebook Twiter