Država obezvrijedila pomorsko dobro

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednjih mjesec dana Ministarstvo gospodarstva ignorira naše zahtjeve o uvjetima privatizacije Uljanika i ne poziva nas na sastanke, potužili su se jucer ?ino Šverko u ime Uljanikove koordinacije Sindikata metalaca te Rajko Kutlaca u ime Sindikata Istre i Kvarnera u Uljaniku. Sindikalno zajedništvo u nastupu prema javnosti hvalevrijedna je novost pa su ovom prilikom ponovili zajednicke ciljeve, od kojih ne odustaju.

Sindikalisti prije svega traže da se svi uvjeti privatizacije definiraju prije raspisivanja natjecaja za prodaju brodogradilišta. Tko ce pristati na kupovinu ako ne zna sve uvjete, pita se Šverko.

- Najveci kamen smutnje je pomorsko dobro. Kad bi država priznala trecinu prave vrijednosti pomorskog dobra, Uljanik ne bi imao nikakve obaveze prema njoj. Strucnjaci su procijenili vrijednost pomorskog dobra pulskog brodogradilišta na milijardu i 200 tisuca kuna, a država nudi oko 300 milijuna kuna, kaže Šverko.

Sindikalci dakako ne ocekuju da država Uljanik novcano obešteti, vec da poduzme neke kompenzacijske mjere. Ujedno traže da se koncesija izda na najmanje 20 godina, jer se time cuva djelatnost, a ne na deset kako se sada nudi. Prije natjecaja treba definirati u kojim ce se hrvatskim brodogradilištima ugasiti navozi. Uljanik je, tvrde sindikalci, restrukturiranje obavio u nizu proteklih godina. Privatizirano je sve što nije proizvodnja broda i brodskih motora. Produktivnost je znatno iznad ostalih brodogradilišta, proizvodnih radnika je 65 posto. Danas Uljanik ima oko 2.500 uposlenika i manje od toga ne može, smatraju oni. Mogucem novom vlasniku ponudit ce socijalni sporazum u kojem nema otpuštanja.

Nužno je omoguciti radnicima stjecanje dionica po dostupnim uvjetima, jer su ih oni vec i zaradili. Do sada su tražili popust od jedan posto za svaku godinu staža u Uljaniku te 15 posto generalnog popusta.


Podijeli: Facebook Twiter