Država nudi besplatne doktorate

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Država ce platiti doktorat svim gradanima koji su spremni obvezati se da ce nakon toga najmanje tri godine raditi u nekoj hrvatskoj tvrtki, a zbog toga cemo formirati poseban fond s barem nekoliko milijuna kuna, najavio je u cetvrtak Radimir Cacic, potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva.

Cilj nam je hrvatsko gospodarstvo povezati sa sveucilištem i znanošcu, kako bi se povecala njegova konkurentnost, dodao je Željko Jovanovic, ministar znanosti i obrazovanja.

- Hrvatska ima razmjerno malo doktora znanosti, a dodatni je problem to što samo 15 posto njih radi u gospodarstvu, dok se u Americi taj broj penje na 80 posto, objasnio je Jovanovic na svecanosti na kojoj su dvojica ministara potpisala sporazum o suradnji dvaju ministarstava i najavila izradu "Nacionalne strategije inovacija Republike Hrvatske od 2013. do 2020." Tu ce strategiju tehnicki i financijski podržati Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) iz Pariza.

Ulaganje u inovacije je jako bitna stvar. To je put koji ce Hrvatskoj omoguciti korištenje najvrednijeg prirodnog bogatstva, ljudske pameti, izjavio je tom prigodom Alan Paic, hrvatski strucnjak koji je u OECD-u zadužen za jugoistocnu Europu.

- Žalosno je što Hrvatska nema strategiju inovacija. Sada je moramo napraviti i zato što bez nje necemo moci koristiti novac iz fondova EU-a, namijenjen za poticanje inovacija i znanosti, otkrio je Cacic.

Hrvatska je u istraživanja i znanost dosad ulagala samo 0,8 posto BDP-a, dok najrazvijenije europske zemlje ulažu oko 3 posto. Stvaranje fonda za financiranje (skupih) doktorata ljudima koji ce raditi u gospodarstvu naš je prvi korak u jacem poticanju inovacija, najavio je Cacic.

Istraživanja OECD-a pokazala su da se svaki euro, uložen u istraživanje i razvoj, nakon pet godina gospodarstvu vraca u 12 do 15 puta vecem iznosu. Najveci muliplikator ima Belgija koja svaki taj uloženi euro vrati u 24 puta vecem iznosu, podsjetio je Cacic.(B. Po./NL)


Podijeli: Facebook Twiter