Država nema za regres, božicnicu...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada nema novca za isplatu regresa, božicnice i dara za djecu zaposlenima u državnim i javnim službama, a to im je otvoreno receno na prvom pregovarackom sastanku u Banskim dvorima. Sindikati javnih službi, koji su otvorili pregovore, smatraju da Vlada sredstva za funkcioniranje sustava i isplatu prava ugovorenih Temeljnim kolektivnim ugovorom može osigurati. Rijec je o ukupno 640 milijuna kuna za regres, božicnicu i dar za djecu. Božicnica i regres iznose po 1.250 kuna, dok je dar za djecu 400 kuna.

- Ovaj put tražimo da udu u sustav znanosti, obrazovanja, kulture, socijalne skrbi, zdravstva i da vide gdje im novac curi. Curi zahvaljujuci ravnateljima i upravnim vijecima, kazala nam je Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva, u ime sindikata javnih službi nakon sastanka.

Kako objašnjava, svi su sindikati pred ministre Ivana Šukera i Božidara Klametu i njihove suradnike u pregovarackom odboru izišli s istim zahtjevom. Vlada, smatraju sindikati, mora zaustaviti odljev novca u javnim službama.

- Provede li to, dobit ce više novca od iznosa potrebnog za isplatu regresa, božicnice i dara za djecu, veli Avberšek i dodaje da su sindikati spremni Vladi pomoci u financijskom sredivanju sustava.

Ministar financija Ivan Šuker nakon razgovora s predstavnicima sindikata javnih i državnih službi novinarima je rekao da, osim ušteda na regresu, božicnici i daru za djecu kod direktnih proracunskih korisnika, Vlada jednake uštede predlaže i za zaposlene u svim javnim poduzecima te poduzecima iz portfelja HFP-a.

Šuker je kazao i da place za državne i javne službe proracun godišnje koštaju oko 30 milijardi kuna, a osim toga zaposlenima se isplacuje i gotovo 3,9 milijardi razlicitih naknada. Jedna od njih je i prijevoz, koji državu košta 1,2 milijarde kuna.

Sindikatima Vladini pregovaraci nisu iznijeli da uštede traže i u javnim poduzecima, vec da ce takav prijedlog tek dati Vladi na raspravu. Sami sindikati tvrde da Vlada ne treba rezati njihova prava, vec srediti sustav.

- Samo je, primjerice, u zdravstvu u proteklih nekoliko godina broj zaposlenih povecan za 13 tisuca unatoc zabranama zapošljavanja, a sindikati tvrde da u javnim službama jedna osoba može zaraditi i po tri place. Resorna ministarstva to ne mogu riješiti jer, kako veli Avberšek, znaju za odljev novca u sustavu. Rez treba napraviti Vlada.


Podijeli: Facebook Twiter