Država nece odustati od prodaje Uljanika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S Europskom je komisijom dogovoreno da ako neko brodogradilište ne nade kupca u dva kruga privatizacije, ide u stecaj. Medutim Uljanik ne ispunjava uvjete za njega pa je siguran.

- Ako ne bude bilo kupca za Uljanik, naci ce se neki drugi model, možda putem burze javnom ponudom dionica. Uljanik radi specijalne brodove i za njega se mora naci kupac, izjavio je Leo Begovic, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, jucer u intervjuu objavljenom na Business.hr-u. Izjavio je i da se ostala brodogradilišta prodaju za po jednu kunu, ali da ce realna cijena koju ce netko morati platiti za brodogradilište iznositi izmedu 20 i 50 milijuna eura.

Ako kupci brodogradilišta, koja se sada prodaju za po jednu kunu, uz to moraju utrošiti i do 50 milijuna eura za njihovo restrukturiranje, ponudena cijena za Uljanik cini se premalom. Naime, vecinski paket dionica Uljanika (59,25 posto) nudi se za 397,5 milijuna kuna, što iznosi 54,5 milijuna eura.

Uljanik vec godinama provodi restrukturiranje, jedino je od ponudenih brodogradilišta koje ima zdravu bilancu, vec godinu i pol ostvaruje dobit te ima ugovoreno još nekoliko izgradnji brodova za koje se sa sigurnošcu može reci da ce donijeti zaradu. Takva uspješna pulska prica nudi se za svega nekoliko milijuna eura više od onih neuspješnih ostalih hrvatskih brodogradilišta gdje ce trebati godine ulaganja u ljude i navoze da dostignu nivo pulskog brodogradilišta. Stoga se kupnja Uljanika cini jeftinijom od one ostalih brodogradilišta.

No, to nije konacna cijena koju ce platiti kupci. Za kupnju Brodotrogira šest interesenata otkupilo je ponudbenu dokumentaciju od HFP-a. Za Brodosplit - Brodogradilište specijalnih objekata to je ucinilo njih pet, za Brodogradilište Kraljevicu tri su potencijalna kupca te po dva za Brodogradevnu industriju 3. maj i Brodogradevnu industriju Split. Za Uljanik - nitko! To znaci da bi se potencijalni kupci mogli nadmetati pozamašnim iznosima za kupnju hrvatskih brodogradilišta, a da Uljanik u drugom krugu bude ponuden po nižoj cijeni ili "olabavljenim" obvezama za novog vecinskog vlasnika. Moglo bi se dogoditi da brodogradilišta ponudena za jednu kunu u konacnici kupce koštaju više nego Uljanik koji se nudi za gotovo 400 milijuna kuna.

- Iznenaden sam Begovicevom izjavom. Možda je izrekao svoje osobno videnje ili prognozu, a možda iznio tajne dogovore koji nama nisu poznati. U svakom slucaju tražit cemo da nam se pojasni nova situacija, komentirao nam je jucer ?ino Šverko, glavni koordinator Sindikata metalaca u Uljaniku, na izjavu tajnika ministarstva gospodarstva da ce država nastaviti prodavati Uljanik i ako ga ne proda u dva kruga.

- Do sada smo imali dogovor s Vladom da ako u dva kruga Uljanik ne bude prodan, ostane u državnom vlasništvu. Varijanta da Uljanik ne bude prodan i ostane u državnom vlasništvu bi nama odgovarala jer smo dokazali da možemo uspješno poslovati iako smo državna tvrtka, zakljucio je Šverko.

Rajko Kutlaca, glavni povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera u Uljaniku, smatra da ce ozbiljni kupci cekati drugi krug. - Naime, tada ce Uljanik biti ponuden po povoljnijim uvjetima i cijeni koja je manja od nominalne vrijednosti koja se trži u prvom krugu. Nama bi bio najprihvatljiviji onaj kupac koji osigura nastavak proizvodnje i ocuvanje radnih mjesta, a volio bih da to bude domaci kupac, zakljucio je Kutlaca.


Podijeli: Facebook Twiter