Država ne isplaćuje ribarima obećani novac

(Ilustracija Milivoj MIJOŠEK)
(Ilustracija Milivoj MIJOŠEK)

Da su državi dužni građani i tvrtke, obznanjeno je nedavno na sva zvona, ali nitko ni ne pomišlja objaviti podatak koliko je njima dužna - država. A država, ističu Vladini dužnosnici, nema novca, dakle, ne može vraćati ni svoje dugove. Što to zapravo znači?

Za neke istarske ribare to je jednostavno nedopustivo. Naime, jedan od njih, želeći ostati anoniman, ispričao nam je priču o ulaganju u ribarski brod. Prije tri godine kupio je polovnu ribaricu za 38 tisuća eura, za što mu je država, nakon mukotrpnog prikupljanja mnoštva papira, odobrila 40 posto potpore kapitalnim ulaganjima. Drugim riječima, država mu je trebala isplatiti oko 15 tisuća eura, što do danas nije učinila. On je, međutim, dignuo kredit i stavio kuću pod hipoteku. Srećom, posao mu ide dobro pa uspijeva sam plaćati rate, ali je razočaran neodgovornim ponašanjem države koja od njega zahtijeva isplatu kojekakvih obaveza ukoliko ne želi da mu obrt ode u blokadu.

- Uredno su odobrena bespovratna sredstva za kupnju broda, a sada kažu da nemaju novca. S druge strane, ako ja ne ispunjavam svoje obaveze, naplaćuju mi i zatezne kamate. Zašto onda država meni ne duguje obećani novac sa zateznim kamatama, pita se ribar.

Žali se da resorno ministarstvo ne isplaćuje ni tržišnu kompenzaciju za bijelu ribu, odnosno da je posljednja isplaćena za prvih šest mjeseci prošle godine. Ni poticaji za plivaričare ne stižu, ali ni razlika u cijeni goriva. Dugovi se gomilaju, a država kao jedinu škužu stalno ponavlja - nema novca.

Vladan Bojić, predsjednik Ceha ribara Hrvatske, nema dobrih vijesti za istarske, ali i druge hrvatske ribare. Rečeno mu je u Ministarstvu poljoprivrede da novca nema. Kaže da su zapela i kapitalna ulaganja. "Nemamo jasnu situaciju što se tu dogodilo niti što se događa", veli, ističući da je posljednja razlika u cijeni goriva isplaćena za period do 15. travnja. Dugovi, dakle, samo rastu. I po njemu je nonsens da država duguje ljudima, a da im istovremeno zbog njihovih dugova zatvara obrte i firme.

- Velikom broju ribara blokirani su računi, a ti isti ribari imaju nenaplaćene poticaje, kompenzacije, kapitalna ulaganja, veli. Na pitanje koliki je zapravo dug države prema ribarima Bojić odgovara: "Mogu otprilike naslutiti da je za kompenzacije država dužna oko 10 milijuna kuna, a plivaričarima od 70 do 80 milijuna kuna. Dakle, rekao bih da nam je država, ako pribrojimo i dug za gorivo, dužna oko 100 milijuna kuna".

Pomoćnik ministra Miro Kučić tvrdi da će svi dugovi biti podmireni. Po njegovoj procjeni, dug prema ribarima iznosi 35 milijuna kuna i bit će isplaćen, samo se ne zna kada.

- Malo je kasno sada kada je kasa prazna "zna se" zbog koga i zašto. Ne gajim veliku nadu da se neki ozbiljniji novac po tom pitanju može osigurati u budućnosti. No, sigurno je da će država svima isplatiti dugovanja po osnovi kapitalnih ulaganja prema natječajima iz prethodnog vremena. Kompenzacija i poticaji bit će isplaćeni, vjerujem, čim se osigura novac u riznici, odgovorio je Kučić. (Bojan ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter