Država nastavlja spor za Dajlu

Dajla (D. MEMEDOVIĆ)
Dajla (D. MEMEDOVIĆ)

Državno odvjetništvo podnijelo je Vrhovnom sudu zahtjev za zaštitu zakonitosti na presudu Visokog upravnog suda, kojom je Republici Hrvatskoj osporeno vlasništvo nad Dajlom.

O odluci države da uloži svojevrsnu žalbu na pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda izvijestila je večeras Nova TV pozivajući se na DORH.

Visoki upravni sud je pravomoćnom presudom, donesenom 21. ožujka ove godine, poništio rješenje bivšeg ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića iz kolovoza 2011., kojim je vlasništvo nad Dajlom vraćeno državi.

Ministar pravosuđa tim je rješenjem proglasio ništavnima sve odluke istarskoga Županijskog ureda za povrat imovine, donesene između 1997. i 2002. godine, kojima je samostan Dajla s vrijednim zemljištem vraćen Katoličkoj crkvi, odnosno župi sv. Ivana Krstitelja u okviru Porečko-pulske biskupije.

Takvoj odluci prethodio je unutarcrkveni spor između Biskupije i Svete Stolice, koja je nezadovoljna time kako je Biskupija upravljala samostanom, Dajlu vratila benediktincima iz Praglie u Italiji, koji su u samostanu bili do 1945. godine.

Vlada Jadranke Kosor smatrala je kako se time otvara mogućnost revizije Osimskog sporazuma, kroz koji su obeštećeni talijanski vlasnici imovine u Istri i Dalmaciji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter