Država nam nameće nešto što u našoj korti ne želimo

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Ove nedjelje u Labinu će biti održan savjetodavni referendum o energentu TE Plomin III. Labinjani će se, dakle, izjasniti jesu li "za" ili "protiv" ugljena kao glavnog energenta plominske termoelektrane. O tome smo razgovarali s prvim čovjekom Labina, gradonačelnikom Tuliom Demetlikom. Po njegovim riječima, cijela je Labinština pokazala veliko zajedništvo.

U kojoj su fazi pripreme samog referenduma? Ide li sve po planu?

- Izuzetno sam zadovoljan organizacijom referenduma. Gradsko vijeće Labina i preostala općinska vijeća imenovali su izborno povjerenstvo za svaku općinu i za Grad Labin, a same pripreme, s tehničke strane, praktički su gotove. Pokazali smo veliko jedinstvo, ne samo s političke strane, već i organizacijske, što me posebno raduje, jer smatram da odluka o energentu ne određuje samo smjer naše energetske politike, već će znatno utjecati na uvjete života naših građana. U svakom slučaju, ne sumnjam da će referendum biti besprijekorno organiziran i u konačnici - uspješan.

Tko će financirati troškove referenduma?

- Troškove održavanja savjetodavnog referenduma snosit će Grad Labin i općine Labinštine. Dobrom racionalizacijom smo uspjeli maksimalno smanjiti troškove referenduma.

Zašto središnja vlast ne sudjeluje u troškovima referenduma?

- Kad smo pitali središnju vlast, dobili bismo odgovor da referendum nije potreban, jer je riječ o projektu od strateškog interesa za državu, odnosno da nije potrebno čuti mišljenje građana, iako se radi o zaista bitnoj odluci koja se tiče zdravlja svih nas. Međutim, sredstvima poreznih obveznika financira se PR kampanja kojom se želi uvjeriti građane da je ugljen optimalna opcija, kako za našu energetsku politiku, tako i za zdravlje građana. Zaista sumnjam da je to u interesu građana, ali ne dvojim da je novac lokalne samouprave dobro uložen u cilju zaštite okoliša i zdravlja građana.

Kako komentirate rezultate ankete koje je provela županija, iz koje se vidi da je 92 posto stanovnika Istre protiv ugljena?

- Anketa je pokazala veliku zainteresiranost građana Istre za pitanja koja se tiču njihovog života i zdravlja. Građani Istre žele da se njihov glas čuje i da se uvaži njihovo demokratsko pravo, što su na ovaj način i pokazali. Široka javnost mora imati mogućnost izjašnjavanja o jednom tako važnom projektu kao što je TE Plomin III koji direktno utječe na zdravlje građana. Rezultat ankete od 92 posto pokazuje jasan stav građana Istre koji su izričito protiv ugljena. Mišljenja sam da je zaista pohvalno što je Istarska županija provela savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, jer je na taj način omogućila da svatko može iskazati svoje mišljenje o tako važnom projektu. (Cristian Bruno GALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter