Država mora reagirati na sve vece nasilje nad katolicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Izjavi o nesnošljivosti prema katolicima u Republici Hrvatskoj, koju je potpisao predsjednik Komisije Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije (HBK) sisacki biskup mons. Vlado Košic izražava se, kako navodi Komisija, zabrinutost zbog sve ucestalijega i otvorenijeg iskazivanja nesnošljivosti i nasilja prema katolicima u Hrvatskoj.

"Nesnošljivost prema katolicima i njihovim vjerskim uvjerenjima baštinjena je iz vremena komunistickog totalitarizma i nikada nije u potpunosti nestala, a u posljednje se vrijeme intenzivirala, posebice neposredno prije i nakon posjeta Svetog Oca Republici Hrvatskoj i hrvatskim katolicima", stoji u izjavi u kojoj se "sa žaljenjem konstatira da državna tijela nisu adekvatno, po službenoj dužnosti, reagirala na otvorene izricaje nesnošljivosti prema katolicima na onaj isti nacin kako su reagirali kada se radilo o pravima drugih ugroženih zajednica i pojedinaca".

Komisija istice kako treba prekinuti s praksom prozivanja i omalovažavanja katolika zbog njihove vjerske pripadnosti, njihova nacina života, njihovih vjerskih uvjerenja i ucenja, koja se bez ikakvih argumenta proglašavaju nazadnima.

Iustitia et pax poziva državne institucije da ne budu pristrane te da budno paze na dostojanstvo i pravo katolika na življenje svoje vjere i izricanje svojih vjerskih uvjerenja što im jamce hrvatski zakoni.

"Katolici u Hrvatskoj se ne boje nikakve argumentirane javne rasprave ili kritike, ali nikako ne mogu prihvatiti da se prešutno prihvaca njihovo omalovažavanje bez reagiranja nadležnih institucija", navodi Komisija te poziva sve Hrvate i Hrvatice da u javnosti hrabro iznose svoje stavove o raznim temama, da ih znaju argumentirati i dobro oblikovati.

Isticu da javna rasprava i izmjena argumenata s katolickoga stajališta apsolutno iskljucuje narušavanje dostojanstva covjeka, napose svako nasilje koje nedvosmisleno osuduje.

Navodi se takoder da u ovoj izjavi namjerno nisu koristili izricaj "govor mržnje" jer tu sintagmu smatraju "besadržajnim jezicnim neologizmom kojim odredene skupine opravdavaju vlastite napade na one s kojima ne dijele isto mišljenje".


Podijeli: Facebook Twiter