Država Leonu daje katetere koji izazivaju krvarenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

O sedmogodišnjem Leonu i njegovoj majci Leoneli Pomper iz Susedgrada mediji su pisali prije godinu dana kad je država djeci potpuno ovisnoj o aparatima i 24-satnoj pomoci roditelja mjesecnu invalidsku naknadu od 2.500 kuna htjela, zbog uštede, prepoloviti.

To se nakon podignute medijske halabuke, srecom, nije dogodilo, no Leonela, u ime roditelja nekoliko stotina djece poput Leona, ponovno zbog gluhe administracije zaziva pomoc.

Leon ne može sjediti, govoriti, ne može disati bez spremnika s kisikom, njegova majka vec sedam godina spava tek koji sat nocu, iz kuce gotovo uopce ne izlazi. Djecaku, ali i svoj djeci poput njega, država je, medutim, još više odlucila otežati život.

Do 1. ožujka ove godine na snazi je bio Pravilnik o ortopedskim pomagalima po kojem su djeca ovisna o aparatima dobivala barem približno dovoljan broj katetera za cišcenje sekreta iz pluca, jednako tako ovlaživaca nosa, koji ih štite od ulaska bakterija i virusa u organizam, vlaže pluca i propuštaju dovod kisika.

Pravilnikom djeci s najvecim poteškocama nije ogranicavan broj tih pomagala, vec je, uz nalaz i mišljenje lijecnika, dijete dobivalo dovoljno katetera, po 900 komada za tri mjeseca. Stari postav HZZO-a je od 1. ožujka, medutim, zbog štednje tu odredbu iz pravilnika potpuno izbacio pa su djeca poput Leona dobila pravo na svega 450 katetera za tri mjeseca, i to ne silikonskih, kakve su dotad mogli dobivati, vec tvrdih plasticnih, koji kod njih izazivaju krvarenje.

Takoder, u potpunosti su ostala bez ovlaživaca nosa. Majka Leonela Pomper se tada javno obratila Ministarstvu zdravstva, ministar Rajko Ostojic obecao je hitno pomoci te je novi postav HZZO-a pravilnik izmijenio, no - nedovoljno.

- Prevareni smo i ocajni, naša su djeca prevarena, kao da ih se, zbog štednje, država želi riješiti! Broj katetera koje dobivamo besplatno, istina, vracen je na 900 komada za tri mjeseca, no opet tvrdih plasticnih po cijeni od 1,9 kuna za komad. Silikonski koštaju 2,6 kuna pa roditelji, ako žele silikonske katetere i s doznakom dodu kod dobavljaca, za cijenu 900 tvrdih mogu dobiti tek 650 mekih, što je apsolutno nedovoljno!

Ili pak možemo tvrdim kateterima svakodnevno muciti svoju djecu. Tko je ovakav pravilnik pisao?!, ocajna je Pomper, samohrana majka još dviju zdravih djevojcica. Fizicki je premorena, zbog stalnog stresa i sama nagrižena bolešcu, a boriti se, kako kaže, još mora i s državnim vjetrenjacama. (B. MRVOŠ PAVIC/Novi list)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter