Država kupuje zemljište za LNG terminal na Krku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zemljište na Krku namijenjeno budućem LNG terminalu od Hypo banke, najvećeg vjerovnika Dina Petrokemije, otkupit će država - potvrdio je za Poslovni dnevnik prvi čovjek Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović. Vlada bi, kazao je, preko Ureda uskoro trebala poslati ponudu za kupnju zemljišta, no nije poznato po kojoj cijeni.

DUUDI, dodao je Pejnović, radi novu procjenu vrijednosti zemljišta koje se ranije, podsjetimo, procjenjivalo na iznos od 20 do čak 45 milijuna eura, dok vrijednost hipoteke Hypo banke iznosi 23,5 milijuna eura.

Kako Poslovni dnevnik doznaje iz Vlade, namjera je države, bez obzira na to što konkretnog investitora za LNG terminal još nemamo, osigurati preduvjete za pronalaženje strateškog partnera. Ideja je da država dođe u posjed zemljišta koje bi naknadno prodala budućem investitoru, zainteresiranom za izgradnju LNG terminala. Država bi tako osigurala preduvjete za vođenje ozbiljnih pregovora s potencijalnim investitorima, ali i podmirila velik dio Diokijevih dugovanja, čime bi se, moguće, pokrenula proizvodnja u Diokiju, ovaj put u vlasništvu Croduxa Ivana Čermaka.

Da će država sama, preko neke svoje agencije, kupovati zemljište na Krku, do sada nije bila javno spominjana opcija. Uglavnom se govorilo o tome da će zemljište kupiti HEP, koji trenutačno za to ima sredstava. HEP je u predstečajnoj nagodbi za Dioki, međutim, glasao za stečaj ove tvrtke, dok je istovremeno, nakon izlaska Plinacroa, ostao jedinim upravljačem u tvrtki LNG Hrvatska, osnovanoj radi LNG-a na Krku.

Zamoljeni da odgovore na pitanje kupuje li država LNG zemljište, kako se ranije najavljivalo, HEP, iz LNG-Hrvatska, na čelu koje se nalazi bivši šef Plinacroa Mladen Antunović, odgovaraju kako je za njih sasvim svejedno hoće li zemljište kupiti neka od državnih agencija ili neka od tvrtki u većinskom državnom vlasništvu.

"Bitno je da se zemljište stavi pod državnu kontrolu, tako da, kad budu gotove studije, i kad se bude znao investitor, da se zemljište može ili otkupiti po fer-tržišnoj cijeni, ili da se na njemu dobije pravo služnosti za izgradnju LNG terminala", odgovaraju iz LNG-Hrvatska. Odgovor iz HEP-a na pitanje kakva je njihova uloga u ovome, jučer nismo dobili. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter