Država još ne šalje racune za koncesije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Razgovori s tvrtkama protekli su bez vecih komplikacija i Ministarstvo je vecinu poslova odradilo, i mogu samo kazati da ce prvi racuni za naplatu koncesije stici uskoro", rekao je ministar turizma Damir Bajs za Poslovni dnevnik odgovarajuci na pitanja dokle se stiglo u provedbi Zakona o turistickom zemljištu i na njemu temeljenih uredbi kojima se konacno krece u naplatu koncesija za korištenje urbaniziranog zemljišta koje prilikom pretvorbe i privatizacije nije ušlo u temeljni kapital hotelijerskih kuca.

Time ministar zapravo potvrduje da se u ovom poslu kasni, barem kad je rijec o državi jer su racuni, prema uredbama koje je donijela Vlada u sijecnju ove godine, trebali biti ispostavljeni do 30. lipnja.

- Vjerujem da cemo do sljedeceg tjedna s Ministarstvom riješiti, kazao nam je Tomislav Popovic, direktor rovinjske Maistre koja u kampovima oko Rovinja i Vrsara koristi oko 226 hektara "društvenog" zemljišta.

Na temu koncesijskih racuna za zemljište u kampovima direktor porecke Riviere Veljko Ostojic kratko porucuje da "još ništa nisu dobili".

Direktor Plave lagune Neven Staver kaže da su zahtjeve za koncesije uredno poslali, ali nikakvi ugovori još nisu sklopljeni. - Postupak uskladenja je u tijeku i s ministarstvom i s jedinicama lokalne samouprave, kaže Staver.

Utisak je da je država (i) u ovaj posao krenula s "lako cemo" filozofijom, pa kad su se u Ministarstvu turizma uhvatili konkretnih cestica i površina, vlasnickih i suvlasnickih odnosa, vidjeli su da nece to ici "samo tako".

Posredno to pokazuje i tema oko vlasništva nad dijelom zemljišta u kampovima za koje u nekim istarskim opcinama - pisali smo nedavno o vrsarskom, medulinskom i funtanjanskom primjeru - tvrde da je zapravo njihovo i da ne potpada pod odredbe Zakona o turistickom zemljištu po kojima je državno.

Tu se najavljuju i sudski sporovi, a valja podsjetiti i da lokalne samouprave imaju druge "cjenike" za korištenje zemljište u kampovima i turistickim naseljima. Primjerice, Vrsar 20 kuna, a Funtana dva i pol eura.

Nadalje, iz primjera nacrta tužbe koju je Državno odvjetništvo poslalo Opcini Vrsar, ukoliko ona ne prihvati da mirno preda zemljište u kampu Valkanela, razvidno je i da Republika Hrvatska tek namjerava s Maistrom u tom kampu uspostaviti suvlasnicku zajednicu. Još smo, dakle, daleko od cistih racuna oko turistickog zemljišta, pa ne iznenaduje na nema ni slanja "prljavih".


Podijeli: Facebook Twiter