Država je pogrešnima vratila Dajlu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Damir Kajin, saborski zastupnik IDS-a, gostujuci u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2" ponovno je podsjetio na slucaj Dajla rekavši da hrvatska država benediktincima iz Praglie nece dati samo 200 hektara zemljišta, nego svih oko 560, jer Vatikan ne zanimaju Osimski sporazumi koje je bivša Jugoslavija potpisala s Italijom. Zamolili smo ga za pojašnjenje te izjave.

- Benediktinci su u narodu Istre poznati kao crni fratri. Svojedobno im je sudeno jer gvardijan nije želio postati clan narodnooslobodilackog odbora. Neki spominju 100 kilograma masti i 500 litara benzina. No, bio je to namješteni proces, rekao nam je na pocetku telefonskog razgovora Kajin, kojeg smo uhvatili na zimovanju.

- Fratri koji su napustili Istru, nastavio je Kajin, nisu optanti. Prije ce biti, veli, da su dobili otpust iz jugoslavenskog državljanstva pa se njihova imovina ne može usporedivati s ostalom optantskom imovinom.

- Optantima se ne vraca ništa, jer je Italija njihovu imovinu s ex Jugoslavijom prebila ratnom štetom. Od Umaga do Dubrovnika 5.236 osoba je dobilo otpust, a oko 2.000 njih je imalo neku imovinu i tu imovinu Hrvatska ce morati vratiti. Medu 186 tisuca esula, oko 120 do 130 tisuca je optanata, 5.236 otpusta, a ostalo su bjegunci. U cemu je bit? Fratri koji su dobili otpust nisu bili vlasnici Dajle, vec je vlasnik crkveni red benediktinaca, reci ce Vatikan.

Buduci da Vatikan nije bio u ratu s ex Jugoslavijom, na njega se ne odnose ni Osimski ni Rimski sporazumi izmedu Italije i bivše države, a ni povrat imovine se ne vrši po exjugoslavenskim zakonima, odnosno po Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunisticke vladavine.

U Vatikanu se redovi strogo odvajaju pa ono što pripada benediktincima, ne pripada Poreckoj i pulskoj biskupiji. A država je oko 440 hektara zemljišta vratila zapravo krivim titularima, odnosno Župi Dajla i Poreckoj i pulskoj biskupiji. Siguran sam da ce u konacnici benediktinci dobiti spor, veli Kajin.

Dodaje da je spor sada na Vrhovnom sudu, a najvjerojatnije ce epilog dobiti na medunarodnom sudu u Strasbourgu. - Šteta je da smo na takav nacin u zemljišno-vlasnicki spor upleli benediktince, Vatikan i Porecku i pulsku biskupiju. Što smo dobili?

Dobili smo da se država posvadala s autoritetom Vatikana i Kaptola, da je Crkva biskupa Ivana Milovana, kojeg duboko poštujem, marginalizirana, dobili smo biskupa koadjutora Dražena Kutlešu i na kraju spor koji je i pod medunarodnim povecalom. Hrvatska ide u Europu. Teško je vjerovati da ce spor ostati samo mrtvo slovo na papiru. Medunarodni ugovori su iznad hrvatskih zakona i ne mogu se jednostrano raskidati.

Što uciniti da se šteta pokuša ublažiti? Najbolje je da dode do nagodbe države, benediktinaca i biskupije, ali nakon poniženja Pape i biskupa Josipa Bozanica teško da ce to biti moguce. Fratri u cijelom tom sporu nece igrati nikakvu ulogu, rekao nam je na kraju Damir Kajin te je dodao da se boji da ce "njegovi biti prema Crkvi benevolentni". (Silva BODLAJ IVAŠIC)


Podijeli: Facebook Twiter